A man and two children sit in a sunny field enjoying a picnic. Photo by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

VASAROS FOTOGRAFIJA

Saulės nubučiuotos, paprastai gražios vasaros nuotraukos su „Canon EOS 250D“

Švedų fotografės Hannah‘os Clark vasaros kadrai sužadina miglotos saulėkaitos pojūtį. Jos natūralus šeimos ir draugų fotografavimo stilius pasižymi gražia šviesa ir šilta estetika.

Ilgus metus fotografija Hannah‘ai buvo tiesiog pomėgis: kompaktiniais fotoaparatais ji fotografuodavo viską savo kelyje – nuo spalvingų Stokholmo gatvių iki keliaujant pamatytų plačių kraštovaizdžių. Neseniai ji nusprendė pažvelgti į fotografiją šiek tiek rimčiau ir įsigyti „Canon“ DSLR fotoaparatą, kad jos pomėgis taptų mažu verslu, kuriuo ji galėtų užsiimti šalia savo pagrindinio darbo.

Hannah pasirinko lengvą ir paprastą naudoti „Canon EOS 250D“, turintį daugybę funkcijų, kurių nebuvo jos senuose kompaktiniuose fotoaparatuose, pvz., jį galima naudoti su EOS sistemos objektyvais ir greitaveikėmis blykstėmis, jis turi optinį vaizdo ieškiklį ir informacinę naudotojo sąsają, kuri padės greitai viską išmokti.

Turėdama „Canon EOS 250D“, o įrangos krepšyje – objektyvus „Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM“ ir „Canon EF 50mm f/1.8 STM“, Hannah įveikė ne vieną fotografijos iššūkį stiprindama savo įgūdžius. Šie iššūkiai buvo susiję su nauju požiūriu į kompoziciją, skirtingų židinio nuotolių bandymu ir kūrybinių ribų plėtimu, susipažįstant su savo naujuoju rinkiniu. Čia aprašyta tai, ko ji išmoko, taip pat keli metodai, kurie galbūt suteiks jums įkvėpimo, kai fotografuosite savo atostogų pramogas.

1. Pasirinkite neįprastą požiūrio kampą

Fotografuodama Hannah mėgsta ieškoti naujų perspektyvų. „Daug galvoju apie kompoziciją“, teigia ji. „Įsivaizduoju įprastą fotografavimo būdą ir tada improvizuoju su juo – fotografuoju žemiau arba aukščiau, pastatau asmenį skirtingose kadro vietose. Užtenka tik šiek tiek pajudėti ir galima sukurti visiškai naują vaizdą.“

„Canon EOS 250D“ – lengviausias DSLR fotoaparatas su judinamu ekranu*, kuris gali būti pravartus laikant fotoaparatą virš galvos arba lenkiantis prie žemės, kad pavyktų padaryti įdomesnį kadrą.

A composite photo shows a yellow flower and a girl in a yellow dress, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

2. Naudokite automatinio akių fokusavimo režimą, kad akys nuotraukose būtų ryškios

Naudojantis „Canon EOS 250D“ automatinio fokusavimo sistema, ryškius rezultatus gauti išties paprasta. Automatinis akių fokusavimas užtikrina, kad objekto akys bus sufokusuotos, kai ekranas naudojamas „Live View“ režimu (jis lengvai įjungiamas fotoaparato gale esančiu „Live View“ mygtuku).

„Fotografuodama žaidžiančius vaikus beveik visada naudoju automatinio akių fokusavimo režimą, nes, kad ir ką jie darytų, vaikų akys visada yra pačios išraiškingiausios“, teigia Hannah.

"Įsivaizduoju įprastą fotografavimo būdą ir tada improvizuoju su juo."

3. Žaiskite su skirtingais židinio nuotoliais

Hannah eksperimentuoja su fiksuoto židinio nuotolio ir priartinančiais objektyvais, konkrečiai – fiksuoto židinio nuotolio objektyvu „Canon EF 50mm f/1.8 STM“ ir priartinančiu objektyvu „Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM“. Nors jai patinka keisti padėtį, kad galėtų tinkamai nustatyti kadrą su fiksuoto židinio nuotolio objektyvu, jos teigimu, „smagu naudoti artinimą, nes galima užfiksuoti žaidžiančius vaikus įvairiu kampu, net kai jie yra toli.“

Ji išbandė „Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM“ fotografuodama savo vaikus žole apaugusiuose laukuose ir prie ežero, ir objektyvo lengvumas jai tikrai buvo netikėtas. „Man patiko žaisti su „Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM“. „Nustebau, koks jis lengvas – imčiau jį į atostogas ir tikrai daug kur naudočiau“, teigė ji.

Tačiau su objektyvu „Canon EF 50mm f/1.8 STM“ ji galėjo sukurti mažą lauko gylį ir sulieti foną portretuose – todėl ir šiam objektyvui atsirado vietos jos įrangos krepšyje. „50mm objektyvas turi platesnę diafragmą, todėl puikiai tinka, kai yra šiek tiek tamsiau arba kai noriu sukurti išsiliejusį foną. Su „Canon EOS 250D“ 50 mm objektyvas labai tinka portretams. Jei darbui reikėtų išsirinkti tik vieną objektyvą, tai būtų šis“, teigė ji.

Susiję straipsniai
A woman and girl look at the back of a Canon EOS 250D

ŠEIMOS FOTOGRAFIJOS

Kaip sukurti tobulą šeimos nuotrauką su EOS 250D

Sužinokite, kaip naudojant „Canon EOS 250D“ kurti geresnės kompozicijos, tobulos ekspozicijos ir netgi asmeniško stiliaus šeimos nuotraukas.

A mother holds her sun, wearing sunglasses.

ŠEIMOS FOTOGRAFIJOS

Kaip kurti natūralius ir meniškus šeimos portretus

Profesionalus portretų fotografas Christian Anderl pasakoja, kaip „Canon“ fotoaparatu įamžinti nuoširdžias šeimos linksmybių akimirkas.

A girl in a playwark holds a frisbee up, framing her face.

ŠEIMOS FOTOGRAFIJOS

Gražesni portretai: iššūkiai kuriant linksmas šeimos fotografijas

Šeimos gyvenimą aprašanti tinklaraštininkė Katja Gaskell pakeitė savo išmanųjį telefoną fotoaparatu „Canon EOS M50“ ir buvo sužavėta rezultatais – nustebinkite save, išbandydami šiuos metodus.

A baby sits with an abacus.

KŪDIKIŲ FOTOGRAFIJA

12 kūdikių fotografavimo patarimų, kuriais galite pasinaudoti jau šiandien

Išsaugokite brangias akimirkas ir įamžinkite savo kūdikio raidą pasinaudodami mūsų protingais patarimais, kad fotografuoti kūdikį būtų smagu, o rezultatai būtų puikūs.

A composite shows two children looking at a flower, and a boy sitting on a dock, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

4. Sukurkite portretą prietemoje

Fotografai mėgsta švelniai krentančią šviesą, kai saulė jau yra žemiau danguje, ypač per saulėlydžio ar saulėtekio „auksinę valandą“. Šis švelnus apšvietimas yra dalis Hannah‘os asmeninės nuotraukų spalvų paletės, jis sukuria šiltą įspūdį, nes saulės spinduliai gražiai apšviečia odą.

„Labiausiai mėgstu vakaro šviesą ir verčiau renkuosi fotografuoti prietemoje, nei ryškioje saulėje, nes tada apšvietimas yra subtilesnis“, teigė ji. Bet su „Canon EOS 250D“ lengva persikelti į vidų arba fotografuoti saulei leidžiantis. „Išbandžiau net ISO 3200 ir vaizdai buvo švarūs“, teigė Hannah. „Mėgstu žaisti su ISO, jį didinti, kad sumažinčiau išlaikymą ir užfiksuočiau veiksmą net prietemoje. Girdėjau, kad daug kas bijo pasukti ISO ratuką aukščiau, bet „Canon EOS 250D“ suteikia puikius rezultatus ir su aukštesnėmis ISO vertėmis.“

Be to, „Canon EOS 250D“ automatinis fokusavimas veikia net tada, kai mūsų akims jau atrodo labai tamsu (iki -4EV „Live View“ režimu). Fotoaparatas naktį mato geriau, nei jūs, todėl patikėkite jam sufokusuoti objektą.

A composite shows a girl in a field of long grass, then standing with a boy in the same field, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

5. Pažiūrėkite, kiek galite pasiekti su automatiniu režimu

Hannah‘os fotografijos įgūdžiams tobulėjant, ji pradėjo daugiausia fotografuoti neautomatiniu režimu. Tačiau ji taip pat labai vertina automatines nuostatas, kurios ne tik suteikia puikius rezultatus vos spustelėjus mygtuką, bet ir padeda mokytis. Ji susipažino su „Canon EOS 250D“ automatinėms nuostatomis, įskaitant visiškai automatinį Išmanųjį automatinį vaizdo režimą, kuris išanalizuoja fotografuojamą vaizdą ir parenka tinkamiausiais aplinkai nuostatas.

„Iš pradžių naudodavau scenos nuostatas, kad būtų lengviau pereiti prie neautomatinio režimo“, teigė ji. „Jos puikiai tinka tiems, kas ilgai nenaudojo fotoaparato arba niekada seniau neturėjo DSLR fotoaparato. Iš fotoaparato parinktų nuostatų galima pasimokyti. Kai įsigijau fotoaparatą, judantiems vaikams sufokusuoti naudodavau Sporto scenos režimą, taip pat Portreto nuostatas.“

Hannah smaginasi nuotraukose fiksuodama smulkiausias detales, tad įjungė fotoaparate automatinį režimą, kai jos sūnus plovėsi rankas ryškiai rožiniame vandens kibire. „Mėgstu fotografuoti detales ir iš nuotraukų sukurti istoriją“, teigė ji. „Tai gali būti rankos ant peties, pėdos, ant stalo padėti akiniai nuo saulės, skrybėlė paplūdimyje – mažos didesnio siužeto detalės.“ Šiuo atveju automatiniu režimu buvo fotografuota su f/5.6, 1/500 sek. ir ISO 200. Dėl trumpo 1/500 sek. išlaikymo pavyko užfiksuoti nuo rankų tyškančius vandens lašus.

6. Nepraleiskite nė sekundės veiksmo

„Svarbiausia, ko išmokau, – visada turėti su savimi fotoaparatą“, teigė ji. „Turiu jį šalia, visada mokausi ir vis labiau jį pažįstu, todėl labiau savimi pasitikiu.“ Fotografuodama savo šeimą šiems iššūkiams Hannah dažnai sekė paskui savo vaikus ir leido jiems natūraliai žaisti. Užuot prašiusi žmones pozuoti, ji verčiau renkasi fotografuoti, kol jie tiesiog smagiai leidžia laiką. „Tiesiog plaukiu pasroviui ir leidžiu daryti tai, ką jie nori daryti, visada turėdama su savimi fotoaparatą. Geriausi žaidžiančių vaikų kadrai yra tokie, kuriuose jie nėra labai susitelkę į fotoaparatą.“

Kad tikrai nepraleistų tinkamos akimirkos, Hannah fotografuoja serijomis „Canon EOS 250D“ nepertraukiamo fotografavimo režimu, kuris per sekundę padaro penkis kadrus (k./s). „Visada laikau įjungtą serijos nuostatą, kad per sekundę padaryčiau daug nuotraukų,“ sako Hannah. „Didesnė tikimybė gauti puikią nuotrauką, jei turi kadrų seriją. Man patinka šis kadras (žemiau) su purslais šone – jame tiek daug energijos.“

7. Pasinaudokite fotoaparato prijungimo galimybe

Fotografuojant dienos iškylas, smagu dalytis nuotraukomis su šeima ir draugais. „Canon EOS 250D“ galima lengvai susieti su išmaniuoju telefonu arba planšetiniu kompiuteriu „Bluetooth“ arba „Wi-Fi“ ryšiu ir naudojant programėlę „Canon Camera Connect“, kad galėtumėte persiųsti vaizdus ir įkelti juos į socialinius tinklus arba nusiųsti artimiesiems.

„Dažnai noriu savo nuotraukas įkelti į „Instagram“, todėl idealu, kad jas įmanoma perkelti iš fotoaparato į telefoną ir paskelbti“, teigė Hannah. „Naudoju šią funkciją su „Canon EOS 250D“ ir manau, kad ji veikia labai sklandžiai ir paprastai – o aš nesu iš tų, kurioms su technologijomis lengva! Be to, programėlėje „Canon Camera Connect“ yra vadovas, kuriame pateikiami nurodymai, kaip prijungti fotoaparatą.“

Jei norite daugiau patarimų, kaip kuo geriau išnaudoti fotoaparato funkcijas, programėlėje „Canon Photo Companion“ yra patarimų, kaip sėkmingai fotografuoti bet kokio žanro nuotraukas naudojantis ekspertų patarimais, mokomaisiais vaizdo įrašais ir jūsų fotoaparato modelio gudrybėmis.

Autorė: Lucy Fulford

*EOS 250D (juodas / sidabrinis) – tai lengviausias pasaulyje skaitmeninis vieno objektyvo veidrodinis fotoaparatas su APS-C dydžio jutikliu ir judinamu LCD monitoriumi. Su akumuliatoriumi ir atminties kortele pagal CIPA rekomendacijas. 2019 m. balandžio 9 d. („Canon“ tyrimo duomenimis).

Susiję gaminiai

Susiję straipsniai

Skiltis „Pasisemkite įkvėpimo“ – tai pagrindinis naudingų fotografijos patarimų, vadovų pirkėjams ir įdomių pokalbių šaltinis, kuriame yra visko, ko reikia norint rasti geriausią fotoaparatą ar spausdintuvą ir įgyvendinti savo naują kūrybinę idėją.

Atgal į visas istorijas