canon-hanscke-berlin-hero

Berlyne šventė nesibaigia net ir baiminantis dėl klubų išlikimo
#pursuitoftheshot

Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke

Visame pasaulyje Berlynas garsėja savo naktiniu gyvenimu – nuo legendinio „Berghain“ klubo iki ekspromtu rengiamų vakarėlių. Tačiau audringoms šio didmiesčio naktims iškilo grėsmė, nes augant nuomos kainai tampa vis sunkiau rasti vietos šioms pramogoms. Pastaraisiais mėnesiais keli klubai jau užvėrė duris ir prognozuojama, kad tokių bus daug daugiau. Šioje istorijoje pažvelgiama į mažą Berlyno naktinio gyvenimo dalelę, į žmones, kurie suteikia jam gyvybės – tiek į šėlstančius, tiek į dirbančius naktimis.

Svingas, salsa ir seksas, tango, transvestitai ir technomuzika – naktiniame Berlyno gyvenime kiekvienas ras sau kažką artimo.

Hannibal Hanschke 1

Kiekvieną naktį tūkstančiai Berlyno gyventojų ir svečių plūsta į tokius traukos centrus kaip RAW – tai grafičiais apipaišyta sena traukinių remonto gamykla rytinėje miesto dalyje, kadaise valdyta komunistinio režimo, bet dabar tapusi klubų, barų ir alaus karalyste.

Čia, palei geležinkelio linijas įsikūrusiose salėse ir pašiūrėse, žmonės linksminasi pagal regio, pankroko, šokių, „hardcore“, metalo, repo, hiphopo ir techno muziką tokiuose klubuose kaip „Cassiopeia“ arba technomuzikos klube „Suicide Circus“.

Hannibal Hanschke 2

„Naktinis Berlyno gyvenimas – tai tarsi didelis nuotykis. Kasdien čia gali atrasti kažką naujo“, – teigė Berlyne gyvenantis išeivis iš Britanijos Richard Shawn.

Hannibal Hanschke 3

„Bassy Club“ apsaugos darbuotojos Nico Brodersen teigimu, svarbiausia yra žmonės.

„Jų daug, jie pašėlę, laisvi ir jie niekada nesibaigia – gali pamiršti jų vardus, bet niekada nepamirši jų veidų“, taip ji apibūdino Berlyno klubų lankytojus.

Hannibal Hanschke 4

Yra šiek tiek nerimaujama, ar ilgai tai galės tęsti didmiestyje, kuriame auga nuomos kainos ir didėjant gyventojų skaičiui didėja vietos paklausa. Keli klubai neseniai jau užsidarė, ir prognozuojama, kad tokių bus daugiau.

Prenzlauer Berg rajone, kuris seniau priklausė buvusiai komunistinei Rytų Vokietijai, o vėliau po Berlyno sienos griuvimo tapo naktinėtojų rojumi, keli klubai buvo uždaryti gyventojams skundžiantis dėl triukšmo.

Kalbama apie „Clubsterben“ arba „klubų mirtį“.

Hannibal Hanschke 5

Viena iš paskutinių aukų rytiniame Friedrichshain rajone – klubas „Pogo Tussy“, kuris jau pradėtas griauti, kad atsirastų vietos naujiems butams.

„Labai liūdna su juo atsisveikinti po 13 metų, bet nieko nepadarysi“, sako buvusi klubo savininkė Simone Braun.

Hannibal Hanschke 6

Tačiau kol kas daugumoje miesto dalių šventė dar tęsiasi.

Technomuzikos gerbėjams būtina apsilankyti legendiniame „Berghain“ klube – jei tik pavyks į jį patekti. Šimtą metrų besitęsianti eilė prie buvusios elektrinės pastato – įprastas reginys. Verslūs vietos gyventojai gerai užsidirba parduodami alų laukiantiems eilėse.

Hannibal Hanschke 7

Tiems, kam nepavyksta patekti į vidų, yra gausybė kitų alternatyvų. Pavyzdžiui, „Salon Zur wilden Renate“ – per kelis seno daugiabučio namo aukštus išplitęs klubas. Arba „About Blank“ – klubas, kuriame šėlionės persikelia į sodą. Arba „Sisyphos“, buvusi sauso šunų maisto gamykla...

Hannibal Hanschke 8

Blankiai apšviestame neribotų fantazijų klube „Insomnia“ vieni žmonės prie įėjimo esančiuose persirengimo kambariuose pakeičia savo kasdienius rūbus į latekso ar odos apdarus, o kiti išsirengia ir neria į sūkurinę vonią. Dalis nesivaržydami tenkina aistras, kol jų ausų būgnelius virpina garsi muzika.

„Čia žmonės yra visiškai laisvi ir gali įgyvendinti savo slaptas svajones. Čia jie peržengia ribas. Ir ko gero vienintelė svarbi taisyklė yra, kad „Ne reiškia ne!“, teigė Dominique, kuri kartu su vyru valdo klubą „Insomnia“.

Hannibal Hanschke 9

Kituose klubuose švysčioja disko šviesos ir savo grožybes scenoje demonstruoja persirengėliai vyrai ir moterys.

Hannibal Hanschke 002

O tie, kas vakarus mėgsta leisti įprastuose baruose ir studijose, gali leistis į Friedrichshain gatvę Simon-Dach-Strasse, ant kurios šaligatvių rikiuojasi gausybės barų ir restoranų stalai ir kėdės.

Vakarienei čia galima rinktis meksikiečių, Viduržemio jūros ir Azijos šalių patiekalus arba (juk tai Vokietija) „Currywurst“ – raikytą kiaulienos dešrelę, aplietą kečupu ir apibarstytą kario milteliais.

Teksto autorė: Michelle Martin, redaktoriai: Angus MacSwan/Jeremy Gaunt

Hannibal Hanschke 003