Joseph Penney

Paryžiaus priemiesčio garsai
Autorius Joseph Penney

Seine-Saint-Denis rajone šiauriniame Paryžiaus pakraštyje gyvena iš buvusių Prancūzijos kolonijų po karo atkurti Prancūziją imigravusių šeimų palikuonys. Tai ir vargingiausias šio miesto rajonas.

Tačiau nors dauguma jo gyventojų yra marginalizuoti, Prancūzijos priemiesčiuose užaugo ir keli populiarūs šiuolaikiniai aktoriai, menininkai ir muzikantai, įskaitant aktorių Omar Sy bei komiką Jamel Debbouze, kurie abu kovoja su įsišaknijusiais stereotipais.

25 metų reperis Ichon, kurio šeima emigravo iš Kamerūno ir kuris užaugo Montrėjuje, Seine-Saint-Denis rajone, nori, kad jo muzika įveiktų Paryžiaus metropolio ir apleistų priemiesčių skirtumus.

Joseph Penney

„Turiu čia kartu su manimi užaugusių draugų, kuriems pasakius, kad buvau Paryžiuje, jie pamanytų „Oho, Paryžius!“, tarsi tai būtų kažkas ypatingo“, teigė jis. „Jie mano, kad Paryžius – ne jiems. Bet aš manau, kad viskas priklauso nuo mūsų“.

Ichon muzikoje susilieja repas ir kiti žanrai. Be muzikos jis taip pat mėgsta gaminti – šią aistrą jis paveldėjo iš tėvų, kurie Montrėjuje turėjo restoraną.

Joseph Penney

„Gyvenimas – tai tarsi muzikinis vaizdo įrašas. Tam tikra prasme viskas yra netikra. Pats pasirenki savo įvaizdį. „Pats pasirenki savo gyvenimą, pasirenki savo muzikinį vaizdo įrašą“, teigė Ichon.

Joseph Penney

Worms-T, kurio šeima yra kilusi iš Alžyro, taip pat yra reperis iš Seine-Saint-Denis, vietinių vadinamas „le 9-3“ pagal jo buto numerį.

Jis gyvena su žmona ir tėvu, kasdien pasiima dukrą iš mokyklos, negeria ir nerūko, bet 28-erių metų vyro dainų žodžiuose yra daug užuominų apie kitokį priemiesčių gyvenimą.

„Bute 9-3 mūsų skirtingos bendruomenės yra išties susivienijusios. Jei visi smurtautų, darytų nusikaltimus ir ieškotų lengvų pinigų, bute 9-3 būtų tik turtingi žmonės. Bet turtingi žmonės yra kitoje ribos pusėje“, teigė jis, kalbėdamas apie Paryžiaus metropolį juosiantį greitkelį.

Joseph Penney

Worms-T repuoja apie tai, ką jis žino: apie gyvenimo priemiestyje problemas, apie savo grupę „La Rue La Vraie“ (Tikroji gatvė), apie nusikaltimus ir planuojamą jo pakilimą repo pasaulyje.

Joseph Penney

Jo melancholiškuose dainų žodžiuose piešiamas grėsmingas įvaizdis, kurį dauguma prancūzų yra susidarę apie betoninius rajonus, net jei reperio teigimu, jis apie priemiesčius galvoja kaip apie vietą, kurioje yra jo šeima ir draugai.

„Ką žmonės nori išgirsti apie priemiesčius? Jie nori girdėti apie smurtą, todėl tai jiems ir duodu“, teigė Worms-T. „Tarsi atvertum savo širdį, bet tavo širdis yra tamsi. Mes atmetame tai, ką jie deda mums į širdį“.

Joseph Penney

Imigracija ir tapatybės paieškos yra aktualios temos artėjant Prancūzijos prezidento rinkimams. Visoje Europoje stiprėja priešiškai imigrantų atžvilgiu nusiteikusios partijos, įskaitant ir Prancūzijos partiją „Front National“.

„Le 9-3“ jauna menininkų karta yra kilusi iš įvairių sluoksnių, bet visi jie mano, kad priemiesčiai yra atskirti nuo bendrosios visuomenės ir per menkai aprašomi žiniasklaidoje.

Joseph Penney

Dizainerė Aisse N'diaye savo Mauritanijos šaknis išreiškia per drabužių liniją „Afrikanista“.

Naujausia jos kolekcija yra pavadinta „Liberte, Egalite, Affaire de papiers“ – tai Prancūzijos nacionalinio moto ir imigrantų sunkumų, bandant susitvarkyti tapatybės dokumentus, junginys. Kolekcijoje yra marškinėliai su Paryžiaus afrikietiškų rajonų pavadinimais ir iš austų plastikinių pirkinių maišelių pagamintais raudonų kutų antpečiais.

Joseph Penney

„Afrikos moterys yra stiprios, todėl noriu atskleisti jų stiprybę ir nepriklausomumą, noriu parodyti moterį, kuri didžiuojasi savo kilme ir žino, ko siekia“, teigė N'diaye.

„Aš esu prancūzė. Bet šiandien žmonės Prancūzijoje nepripažįsta manęs kaip tikros prancūzės... Kai nutinka kažkas blogo, visada kalti yra imigrantai arba musulmonai“.

Joseph Penney