Markus Varesvuo uses the Canon EOS 90D in the woods.

LAUKINĖS GAMTOS FOTOGRAFIJA

Markus Varesvuo apie tai, kodėl „Canon EOS 90D“ yra tobula kamera laukiniams gyvūnams fotografuoti

Gyvendamas Helsinkyje, Suomijoje, apdovanojimais pripažintas laukinių gyvūnų fotografas Markus Varesvuo niekada neatitolsta nuo tyrlaukių, verčiančių jo širdį plakti stipriau.

Markus nuo paauglystės aistringai domėjosi laukiniais gyvūnais ir buvo aktyvus paukščių stebėtojas bei fotografas. 2005 m. jis nusprendė savo pomėgius paversti karjera, atsisakydamas darbo verslo vadybos srityje ir tapdamas profesionaliu laukinės gamtos fotografu.

Markus nuo pat nuotykių su fotografija pradžios buvo „Canon“ naudotojas, pradedant filmavimo kameromis. Dabar, kaip sėkmingas fotografas ir kelių paukščių fotografijos knygų autorius, jis dažniausiai naudoja aukščiausio lygio greitąjį „Canon EOS-1D X Mark II“ ir superteleobjektyvus.

Markus tapo pirmuoju fotografu Europoje, pristačiusiu, ko vertas „Canon EOS 90D“ patobulintas skaitmeninis veidrodinis fotoaparatas. Čia jis paaiškina, kaip šis fotoaparatas padėjo jam nufotografuoti mėgstamus kadrus, ir atskleidžia, kaip pradedantieji laukinės gamtos fotografai bei gamtos entuziastai gali išnaudoti visas jo funkcijas.

Su 32,5 megapikselių APS-C CMOS jutikliu ir galingu procesoriumi kompaktiškame skaitmeninio veidrodinio fotoaparato korpuse „Canon EOS 90D“ yra labai greitai reaguojantis fotoaparatas, leidęs Markus užfiksuoti išskirtines detales. APS-C jutiklis priartina jus padidindamas efektyvų teleobjektyvo pasiekiamumą, o automatinį fokusavimą (AF) valdo 45 taškų kryžminio tipo sistema, kuri yra lanksti ir greita. Bendra fokusavimo sritis yra padalinta į zonas arba atskirus taškus, kuriuos galite tiesiogiai pasirinkti naudodami vairasvirtę.

Dėl greito nepertraukiamo fotografavimo iki 10 kadrų per sekundę (fps) su intelektualiojo sekimo ir atpažinimo (iTR) fokusavimo stebėjimu, „Canon EOS 90D“ yra tobulas tokiems laukinių gyvūnų fotografams, kaip Markus, kuriam greitis yra nepaprastai svarbus.

Nesvarbu, ar tai kregždė, pradedanti skristi, medžiojanti meška ar sklendžiantis nardantis paukštis, vos tik užuodęs geros nuotraukos galimybę Markus privalo ją išnaudoti. „Canon EOS 90D“ yra greitas fotoaparatas“, sako jis. „Fotografavau daugiausia su profesionalaus lygio „Canon EOS-1D X Mark II“ ir fokusavimo greitis yra panašus“.

Susiję straipsniai
An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

LAUKINĖS GAMTOS FOTOGRAFIJA

Geriausi objektyvai natūraliai gamtai

Išgaukite pribloškiančias laukinių gyvūnų ir paukščių nuotraukas, naudodami šiuos fiksuoto nuotolio ir priartinančius objektyvus.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

LAUKINĖS GAMTOS FOTOGRAFIJA

Patarimai fotografuojant laukinę gamtą

Profesionali fotografė Dani Connor dalijasi geriausiais patarimais, kaip sėkmingai dirbti savo srityje su jaunu laukinės gamtos fotografu.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

LAUKINĖS GAMTOS FOTOGRAFIJA

Laukinės gamtos fotografijos patarimai

Patarimai ir metodai, padėsiantys padaryti aukštesnio lygio laukinės gamtos fotografijas, kuo geriau panaudojant savo „Canon“ fotoaparatą ir objektyvus.

Kai reikia nuspręsti į ką atkreipti dėmesį, Suomijoje lengva rasti laukinių vietovių, kuriose yra puikių objektų, sako Markus. Jis greitai patikina pradedančiuosius laukinės gamtos fotografus, kad „kur bebūtumėte, turite galimybę rasti gražių vietų. Ypač paukščius galima rasti bet kur – mieste, galbūt parke ar ant kranto. Jums nereikia važiuoti šimtų kilometrų, jie yra arčiau nei numanote.

Vietos žinios yra labai svarbios, o grįžimas į tą pačią vietą gali sutaupyti laiko ir padėti patobulinti idėjas naudojant skirtingą apšvietimą bei kampus. „Svarbiausias dalykas fotografuojant paukščius yra žinoti savo rūšis. Kaip aš galiu prieiti? Ar man reikia slėptuvės? Jei trukdysite paukščius, negausite kadrų“, sako jis.

Markus laukinės gamtos fotografijos patarimai

1. Naudokite kiekvieną fokusavimo tašką

Geriausios akimirkos Markui gali tekti laukti valandų valandas ar net dienas, tačiau kantrybė yra tik viena iš daugelio būtinų laukinės gamtos fotografo savybių. Jūs taip pat turite greitai reaguoti, nes veiksmas gali baigtis per kelias sekundes. „Aš labai greitai reaguoju“, paaiškina jis. „Bet jums labai svarbi fotoaparato įranga ir optika. Kuo daugiau kadrų per sekundę fotoaparatas gali apdoroti, tuo geriau, [tas pats] pasakytina apie automatinį fokusavimą“.

Kaip jums pasakys bet kuris jaunų paukščių fotografas, ryškių nuotraukų, ypač skraidančių paukščių, darymas yra vienas iš sunkiausių dalykų bet kurio fotoaparato AF sistemai.

„Paprastai fotografuodamas skrendančius paukščius naudoju visus „Canon EOS 90D“ fotoaparato fokusavimo taškus – tai yra 45. Automatinis fokusavimas yra toks geras ir universalus, kad lengva išlaikyti paukštį fokusavimo srityje. Vienintelis dalykas, kurį aš linkęs pakeisti, yra sekimo jautrumas. Jei fonas užimtas, aš jį paslenku žemyn“, sako jis.

2. Sekite judesį naudodami „AI Servo“ režimą

Vienas mėgstamiausių Markus paukščių fotografavimui yra juodakaklis naras. Nors šie paukščiai grakščiai plaukioja vandens paviršiuje, tarp vasariškai pilkų naro galvos plunksnų ir Markus mėgiamų tamsių fonų nėra didelio kontrasto.

Vis dėlto „Canon EOS 90D“ lengvai seka ugningai raudoną paukščio akį ir išlaiko fokusavimą. „Narai vandenyje juda gana lėtai, todėl aš naudoju devynis fokusavimo taškus“, sako Markus. „Aš naudoju „AI Servo“ norėdamas sekti paukštį ir išlaikyti jį ryškų, o vairasvirte pasirenku įvairius fokusavimo taškus. Situacijos paukščių fotografijoje keičiasi labai greitai, todėl vairasvirtė palengvina darbą“, priduria jis.

3. Sustingdykite veiksmą su greituoju užraktu

Dažni staigūs išsiveržimai yra nepaprastai svarbūs norint užfiksuoti trumpalaikius momentus, kai paukščiai išskleidžia sparnus, pavyzdžiui, gaudydami grobį ar pasirodydami jiems būdingo poravimosi metu. „Kad gautumėte nepriekaištingą kadrą, turite paukščius išlaikyti teisingoje padėtyje, o 10 kadrų per sekundę padeda man geriausiai išnaudoti situaciją“, sako Markus.

Paukščiai ne visada išeina iš priedangos esant nepriekaištingoms apšvietimo sąlygoms, ir net puikių Suomijos vasaros dienų metų Markus dažnai dirba esant silpnam apšvietimui. „Tokiomis sąlygomis norint sustabdyti veiksmą turite naudoti aukštą ISO parametrą. ISO 6400 ar dar aukštesnio parametro naudojimas man yra kasdienis dalykas“, sako Markus. „Canon EOS 90D“ maksimalus ISO standartas yra 25 600, todėl fotografavimas esant silpnam apšvietimui nesukelia rūpesčių.

Jums taip pat reikia greito užrakto, tačiau net ir tai priklauso nuo paukščio. „Šelmeninėms kregždėms man reikia 1/3200 sekundės; laplandinės pelėdos nėra labai greitos, todėl gali užtekti 1/2000 sek., net 1/1000 sek. Net esant geram apšvietimui jums reikia gana aukšto ISO parametro, kad pasiektumėte tokio tipo užrakto greitį“, priduria jis.

4. Nufotografuokite daugiau su ilgai tarnaujančia baterija

Nesvarbu, ar Markus fotografuoja vandens paukščius ant ežero paviršiaus, ar pelėdas po tankia Suomijos miško priedanga, jis dažnai yra kilometrų atstumu nuo bet kokios formos žmonių gyvenamų vietų, todėl baterija yra labai svarbi. Nors palyginti lengva išsiruošti su keliomis visiškai įkrautomis baterijomis, labai svarbu, kad naudojamos jos ilgai tarnautų.

„Canon EOS 90D“ baterija turi ilgą, 1300 kadrų tarnavimo laiką ir šiltais vasaros mėnesiais, pasak Markus, vienos baterijos jam gali užtekti visai dienai.

The back of a Canon EOS 90D, showing an owl on the screen.

5. Fotografuokite aukšta skiriamąja geba

Markus teikia savo nuotraukas žurnalų ir knygų leidėjams, o reikiamo atvaizdo dydis gali labai skirtis, tačiau kokybė visada turi būti aukščiausio lygio. „Mano nuotraukos nukeliauja į daugybę vietų ir yra naudojamos labai įvairiai. Parodų spaudiniai turi būti iki metro pločio ar didesni“, sako jis.

„Canon EOS 90D“ 32,5 megapikselių jutiklis reiškia ne tik tai, kad Markus gali teikti vaizdų failus dideliems spaudiniams, bet ir tai, kad po apkarpymo lieka visiškai pakankamai skiriamosios gebos. „Tai suteikia man daug laisvės vėliau kompiuteryje komponuoti taip, kaip aš noriu.“

Parašė Kevin Carter

Susiję gaminiai

Susiję straipsniai

Skiltis „Pasisemkite įkvėpimo“ – tai pagrindinis naudingų fotografijos patarimų, vadovų pirkėjams ir įdomių pokalbių šaltinis, kuriame yra visko, ko reikia norint rasti geriausią fotoaparatą ar spausdintuvą ir įgyvendinti savo naują kūrybinę idėją.

Atgal į visas istorijas