NUOTRAUKŲ RESTAURAVIMAS

Atkurkite brangius atsiminimus

Sužinokite apie projektą „ReStory“, kurio metu restauruota daugybė nuotraukų, sugadintų per Belgiją nuniokojusius 2021-ųjų potvynius.
Rankose laikoma sugadinta miegančio kūdikio fotografija.

2021 metų liepą Belgiją ištiko vienas iš daugiausiai žalos padariusių ir staigiausių potvynių istorijoje, žuvo daug žmonių, sugadinta arba sugriauta daugiau kaip 220 000 namų. Pietų Belgijos regionas Valonija, o tiksliau – Lježas, nukentėjo labiausiai, ši vietovė dar neatsigavo.

Viską praradus šildo tik prisiminimai, bet išgyvenusieji šį potvynį neteko ir tūkstančių didžiulės emocinės vertės nuotraukų – jas sugadino arba nusinešė vanduo.

Bendra iniciatyva, kurioje dalyvauja reklamos agentūra „Happiness Brussels“, daug savanorių skaitmeninio retušavimo specialistų, restauravimo laboratorija „Object Care“ ir „Canon Belgium“, pradėtas projektas „ReStory“ siekiant restauruoti kuo daugiau nukentėjusiųjų nuo potvynio nuotraukų.

„Canon“ žino, kokią emocinę vertę turi nuotraukos ir su jomis susijusios istorijos, – sako Jacco Leursas, „Canon Benelux“ valdantysis direktorius. – Todėl ir palaikome nuotraukų restauravimo programą „ReStory“, mus labai sujaudino jos metu sužinotos istorijos. Projektas skirtas visiems, kurie nukentėjo nuo potvynių ir kurie norėtų restauruoti sugadintas nuotraukas. Taip žmonės galės išsaugoti prisiminimus, padėsime jiems numalšinti sielvartą.“

„ReStory“. Potvynio sugadintų nuotraukų restauravimo projektas

Moteris sėdi prie stalo ir laiko vandens sugadintą nuotrauką.

Nuotraukose galime išsaugoti ir paimti į rankas brangias istorijos akimirkas – brangiausius širdžiai žmones, vietas ir atsiminimus.

Potvynio sugadinta jaunos moters, sėdinčios su šunimi žolėje, nuotrauka.

Ši nuotrauka buvo ypač svarbi jos savininkei – ji padaryta gražioje vietoje, kurioje ji nuolat lankydavosi su seserimi.

Žinių pranešimuose per potvynius parodyta daug stipriai nukentėjusiųjų nuo šio gyvenimą pakeitusio įvykio. Mattias Vermeire, „Happiness Brussels“ verslo vadovas, prisimena reportažus ir pasakoja, kaip pradėjo pagalbos judėjimą.

„Per televizorių išgirdau, kaip viena moteris pasakoja visko netekusi, išsaugojo tik savo vestuvių ir atostogų nuotraukų albumą, – aiškina jis. – Ji pasakė: „Galiu įsigyti kitą televizorių, įsigyti kitus daiktus, bet niekuo negaliu pakeisti šių prisiminimų“. Žinoma, ji nežinojo kokių galimybių dabar yra. Pagalvojome, kad galime padėti šiems žmonėms. Pradėjome dairytis kokių nors paslaugų, kurias pasitelkę galėtume restauruoti šias nuotraukas.“

Dėl sugadintų nuotraukų restauravimo agentūra kreipėsi į įmonę „Object Care“, kurios specializacija daiktų – restauravimas pasinaudojant cheminio stabilizavimo metodu.

Ieškant atkurtinų prisiminimų

Moteris stovi tarp nuolaužų ir laiko nuotraukų albumą su sugadintomis vestuvių nuotraukomis.

Ši moteris neteko vyro prieš devynerius metus, dar prieš apsėmusį namus potvynį. Ji labai troško išsaugoti bendro jų gyvenimo prisiminimus, ypač savo vestuvių nuotraukas.

Moteris stovi priešais sieną ir laiko dėmėtą nespalvotą triračio nuotrauką.

Vandens sugadintos nuotraukos, regis, nepataisomas, tačiau jas galima nuvalyti ir atkurti pasinaudojant skaitmeninėmis technologijomis.

Parengusi planą, „Happiness Brussels“ komanda paskelbė apie projektą „Facebook“ grupėse ir ne pelno organizacijose, padedančiose potvynio aukoms. Tačiau iš pradžių atsiliepė nedaugelis. „Pasikalbėjome su „Canon Belgium“, ji suteikė mums geriausią, kokią „Canon“ turi, kino įrangą, ir sukūrėme apie tai dokumentinį filmą, – pasakoja Mattias. – Tada išsiruošėme patys ieškoti tų žmonių ten, kur jie gyvena.

Buvome tris dienas ir kalbinome visus praeivius, aiškindami, ką ketiname daryti. Kai kurie sakydavo: „Galite man padėti, man dar liko nuotraukų, arba žinau, kas jų turi.“

Tada komanda pradėjo restauravimo darbą, dokumentavo projektą įrašinėdama pokalbius, kurie parodyti ir trumpoje dokumentinėje medžiagoje, ir nuotraukų parodoje, surengtoje Nuotraukų dienų renginyje „Brussels Expo“ metu 2021 metų spalį. Netrukus dėl nuotraukų restauravimo į mus ėmė kreiptis daugiau žmonių – šis projektas tęsis ir kitais metais.

Nuotraukų restauravimo procesas

Susilamdžiusi vandens sugadinta valgančios moters nuotrauka.

„Mūsų surinktose nuotraukose ne tik vanduo buvo palikęs pėdsakus, – sako Mattias. – Jos buvo sugadintos ir smėlio, purvo ar net alyvos arba rašalo. Rinkome net ir tokias nuotraukas, kurios buvo pasidariusios visiškai oranžinės.“

Retušuota valgančios moters nuotrauka.

Nors ne viską galima atkurti, vis dėlto, šis procesas neįtikėtinai veiksmingas. Galima labai pataisyti net ypač nukentėjusias nuotraukas.

Restauruodama nuotraukas „Object Care“ kiekvieną nuotrauką nuvalo rankomis. Tada agentūros „Happiness Brussels“ savanorių retušuotojų komanda taiso šias fotografijas.

„Jie drąsiai meta sugadintas nuotraukas į vandenį, – sako Mattias. – Iš pradžių visi dėl to labai išsigąsdavome, bet jie gerai žino, ką reikia daryti. Jie merkia nuotraukas į vandenį, kad atskirtų įvairius elementus ir kuo švariau nuvalytų jas. Tada skaitmenizuoja paprasčiausiai nufotografuodami „Canon“ fotoaparatu. Štai čia galime padėti.

Kuriame reklamines nuotraukas pasinaudodami „Photoshop“ ir kitomis technologijomis, patobuliname ar sujungiame skirtingus vaizdus. Tad pamanėme, kad galime pasinaudoti šiomis žiniomis restauruodami pažeistas nuotraukas, nuvalyti jas ir pašalinti dėmes bei žymes.“

Dalyvaujantys „ReStory“ projekte savanoriai agentūros retušuotojai jau skyrė 1 000 valandų potvynio sugadintoms nuotraukoms valyti, savo pagalbą ir laiką taip pat pasiūlė keli savanoriai neetatiniai specialistai. Nors restauruoti galima ne viską, rezultatai ir reakcijos iš tiesų įspūdingi.

„Negalime atkurti žmogaus atvaizdo nuotraukoje, jei pusė jo veido nepataisomai sugadinta. Tačiau galime atkurti dangų ir medžius, galime nuvalyti dėmėtus žmonių atvaizdus, – sako Mattias. –

Pakoreguotos nuotraukos atspausdintos „Canon imagePROGRAF PRO-1000“, tad spaudiniai parengti profesionaliai, spalvos ryškios. Šiuo metu surenkame daug nuotraukų, norime padėti kuo daugiau žmonių. Rengiame išvykas tų žmonių nuotraukoms rinkti, nes dėl emocinės šių fotografijų vertės žmonės nenori siųsti jų mums tiesiog įdėję į voką.“

Paraiškas dėl potvynio sugadintų nuotraukų restauravimo galima pateikti www.restory.photo

Penki patarimai restauruojant senas arba sugadintas nuotraukas

Rankose laikomas iškeltas aplankas su sugadintomis nuotraukomis, viršutinė nuotrauka – mažo vaiko portretas.

„Daugelis nori restauruoti tik po vieną ar tris nuotraukas, todėl galėsime padėti daugeliui žmonių, – sako Mattias. – Toks mūsų tikslas. Norėjome padėti ne trims–keturiems žmonėms, restauruodami jiems po 100 ar 200 nuotraukų, bet daugybei žmonių – atnaujinti mažiau, bet tikrai brangių jiems fotografijų, kurios atgaivina jų prisiminimus.“

1. Nemėginkite greitai išdžiovinti tokių nuotraukų

„Jei nuotraukas sugadina vanduo, nemėginkite iš karto džiovinti jų ir dėti ant kokio nors šildymo įrenginio, nes taip sugadinsite fotografiją dar labiau, – pataria Mattias. – Popierius dar labiau sukietės ir pradės skilinėti – tai cheminė žala, kurios neįmanoma pašalinti. Jei nuotrauka sugadinta, geriausia, ką galima padaryti – laikyti ją tokioje pačioje aplinkoje.“


2. Įdėkite ją į sandarų maišelį su vandens garais

Ketinantiems siųsti nuotraukas profesionaliems restauruotojams Mattias pataria: „Jei nuotrauka buvo vandenyje, geriausia įdėti ją į sandarų maišelį, kuriame būtų šiek tiek vandens garų ar lašelių, kad sąlygos išliktų tokios pačios.“


3. Jei norite patys restauruoti senas nuotraukas, pirma skaitmenizuokite jas, tada įkelkite į programą „Photoshop“ arba „Digital Photo Professional“ (DPP)

Nuskaitykite norimą restauruoti nuotrauką arba padarykite kokybišką jos fotografiją, tada atsidarykite skaitmeninę jos versiją redagavimo programoje, pvz., „Adobe Photoshop“. Padarę nuotraukos kopiją, apkarpykite ir išlyginkite, kaip reikia.


4. Sutvarkykite visas pažeistas vietas ir pakoreguokite spalvas

Naudodamiesi „Spot Healing Brush“ programoje „Adobe Photoshop“, galėsite pašalinti suglamžymo žymes, dėmes ir nubėgimus, sutvarkyti pažeistas vietas, kurias paveikė vanduo ar laikas. Būtinai sukurkite naują visų savo daromų pakeitimų sluoksnį, kad jokiu būdu nepakeistumėte pirminio fono sluoksnio. Taip pat galite pasinaudoti įrankiu „Noise Reduction“ grūdėtumui sumažinti. Senų nuotraukų spalvos dažniausiai išblukusios, tad patartina pakoreguoti ir spalvas, kad pataisytos nuotraukos būtų kokybiškos. „Canon DPP RAW“ apdorojimo ir nuotraukų redagavimo programinė įranga taip pat turi nuotraukų tobulinimo parinktis, įskaitant spalvų koregavimą ir ryškinimą.


5. Paruoškite spausdinti

Išsaugokite nuotrauką tinkamu vaizdo failo formatu, pavyzdžiui, JPEG, PNG arba TIFF, prieš spausdindami namuose. Jei jūsų fotoaparatas turi RAW funkciją, patartina nufotografuoti įjungus ją, tai suteiks galimybę kuo lanksčiau redaguoti vaizdą. Kompaktiškas, bet universalus „A3+ Canon PIXMA PRO-200“ puikiai tinka kokybiškiems spalvotiems ir nespalvotiems spaudiniams. Jei ketinate patys restauruoti nuotraukas – šis belaidis spausdintuvas turi 8 spalvų dažų pagrindo rašalo sistemą, atveriančią išskirtines reprodukavimo ir pritaikomo dydžio spausdinimo funkcijas. Nebrangiais PIXMA asortimento įrenginiais kokybiškas nuotraukas taip pat galėsite atsispausdinti namuose. „Canon Pro Platinum PT-101“ – tai blizgus, sunkus fotopopierius profesionalios kokybės spaudiniams, labai atsparus blukimui.


„Adobe“ ir „Photoshop“ yra registruotieji arba neregistruotieji „Adobe“ prekių ženklai Jungtinėse Amerikos Valstijose ir (arba) kitose šalyse.


Autorė: Lorna Dockerill

Susiję gaminiai

Susiję straipsniai

  • REDAGAVIMO PAGRINDAI

    Kaip redaguoti ypatingas nuotraukas

    Pasinaudokite šiais paprastais nuotraukų redagavimo patarimais ir patobulinkite savo ypatingų progų nuotraukas.

  • NUOTRAUKŲ REDAGAVIMAS IR APDOROJIMAS KOMPIUTERYJE

    RAW vaizdų redagavimas su DPP

    Sužinokite, kaip redaguoti, tobulinti ir grąžinti RAW nuotraukas su „Canon“ DPP programine įranga.

  • KŪRYBIŠKAS SPAUSDINIMAS

    Geriausi spaudinių demonstravimo patarimai

    Sužinokite, kaip pasinaudojant nuostabiais galerijos stiliaus šeimos nuotraukų spaudiniais pakeisti namus.

  • ŠEIMOS FOTOGRAFIJOS

    Fotografuokite Kalėdas gražiau nei pernai

    Fotografė Lena Petrova pasakoja, kaip kurti geresnes švenčių nuotraukas.