MAISTO FOTOGRAFIJA

Proveržis maisto fotografijoje: kaip tapti profesionalu

Maisto fotografė ir „Canon“ ambasadorė Yasmin AlBatoul paaiškina, kaip ji susikūrė karjerą, ir pasiūlo patarimų būsimiems fotografams.
Iš ant lėkštutės stovinčio aukšto raštuoto puodelio į orą tyškanti arbata.

Maisto fotografija populiari kaip niekad, jos kadrai užpildo milijonus „Instagram“ kanalų kasdien. Bet kai yra tokia didelė turinio pasiūla, pradedantiesiems maisto fotografams sunku išsiskirti iš minios. Atraskite, kaip net paprasčiausius namuose sukurtus patiekalus parodyti taip, kad jie būtų verti „Michelin“ žvaigždės.

Viena fotografė, kuri sėkmingai perkopė iš mėgėjų į profesionalių „Canon“ ambasadorių ratą yra Yasmin AlBatoul. Alžyre, Batnoje gyvenanti savamokslė fotografė Yasmin turi akimirksniu atpažįstamą stilių – jos nuotraukos išsiskiria savo judesiu ir energija. „Man įdomiausia yra paversti įprastą, kasdien matomą maisto objektą gražiu ir menišku rezultatu“, teigė ji.

Yasmin susidomėjo fotografija ankstyvoje paauglystėje, įkvėpta savo senelio prancūziško interjero dizaino katalogų. „Kai kuriuose jų buvo daugiau nei 4000 puslapių ir aš praleisdavau begalę laiko juos vartydama ir svajodama kurti tokias nuotraukas.“

Praėjus keleriems metams Yasmin žengė į socialinius tinklus, pasinaudodama „YouTube“ mokomaisiais įrašais, kaip suvaldyti savo „Canon“ EOS 600D“ (dabar jį pakeitė „Canon EOS 850D“) rankinius valdiklius. Patirčiai augant didėjo ir jos sekėjų būrys, ir neilgai trukus ji tapo visaverte profesionalia maisto fotografe. Šiandien jos „Instagram“ paskyrą seka beveik 50 000 žmonių ir ji gauna daugybę darbo užsakymų.

Dabar Yasmin jau gali apibendrinti savo laimėjimus ir papasakoti, ko ji išmoko savo kelyje į sėkmę.

1. Eksperimentuokite su įvairiais metodais

Dvi stiklinės su ryškiai rožiniu skysčiu ir jame plūduriuojančiais žiedlapiais. Skystis pilamas iš aukštai, todėl vienoje stiklinėje tykšta purslai.

Yasmin teigimu, jos sėkmę internete lėmė unikalus ir įspūdingas stilius – tai padėjo jai išsiskirti iš minios. Fotografuota fotoaparatu „Canon EOS R“ ir objektyvu „RF 24-105mm F4L IS USM“, nustatymai: 85 mm, 1/200 sek., f/4 ir ISO100. © Yasmin AlBatoul

Čiurų spurgų lėkštė ant stalo, viena iš jų įmerkta šokoladiniame padaže, kita kybo virš dubens.

Susikoncentravus į vieną maisto fotografijos sritį ar objektą, galima sukurti kūrybiškesnę nuotrauką. Fotografuota fotoaparatu „Canon EOS 5D Mark IV“ ir objektyvu „EF 100mm f/2.8L Macro IS USM“, nustatymai: 1/200 sek., f/6,3 ir ISO250. © Yasmin AlBatoul

Yasmin ragina eksperimentuoti, kad susikurtumėte savo stilių.

„Mane visada intriguoja, kai profesionalūs fotografai naudoja netradicinius metodus“, aiškino ji. „Asmeniškai aš mėgstu naudoti trumpą išlaikymą, kad galėčiau užfiksuoti skriejančius objektus ar vandens lašus ir sukurti įdomų efektą fone. Tai buvo vienas pirmųjų metodų, kurių išmokau pradėjusi dirbti rankiniu režimu.“ Tapyba šviesa yra dar vienas triukas, kurį Yasmin naudojo dar dirbdama mėgėjiškai. Kontroliuojamai šis efektas gali suteikti nuotraukai gražią ir menišką išvaizdą.

Norintiems savo nuotraukose užfiksuoti vaizdą, kaip tai daro Yasmin, tinka fotoaparatas „Canon EOS M50“, kuriuo galima fotografuoti 10 k./s sparta serijos režimu, kad nebūtų praleista nė akimirka.

2. Tobulinkite savo meninę pusę

Tarsi ore sklendžiančių vaisių rinkinys, pasmeigtas ant šakutės ryškiame žydrame fone.

Internetinės bendruomenės kūrimas – puikus būdas pamatyti, kas jau sukurta, ir galimybė užmegzti ryšius su sekėjais bei auginti savo prekės ženklą. Fotografuota fotoaparatu „Canon EOS R“ ir objektyvu „RF 24-105mm F4L IS USM“, nustatymai: 105 mm, 1/100 sek., f/7.1 ir ISO100. © Yasmin AlBatoul

Trys kepti kiaušiniai, kurie tarsi sklendžia viena linija geltoname fone.

Yasmin vis dar naudoja fotoaparatą, kuriuo pradėjo profesionaliai fotografuoti, ir tai įrodo, kad kokybiškų nuotraukų galima padaryti ir neištuštinus seifo. Fotografuota fotoaparatu „Canon EOS R“ ir objektyvu „RF 24-105mm F4L IS USM“, nustatymai: 70 mm, 1/125 sek., f/4.5 ir ISO100. © Yasmin AlBatoul

„Pagrindinis dalykas, kurį išmokau – patraukti dėmesį sukuriant kažką kitokio“, sakė Yasmin. „Šiuo metu visose platformose didėja susidomėjimas maisto fotografija ir turiniu, todėl visi, kas nori tapti nuomonės formuotojais maisto srityje, turėtų nepamiršti meninės savo darbo pusės.

Galvokite apie estetiką“, sakė ji. „Paprastai visos maisto nuotraukos atrodo panašiai, todėl susikurkite savitą stilių. Stiprūs nuomonės formuotojai maisto srityje turi savo išskirtinį braižą, todėl ištobulinę savo meninę pusę galėsite pasiekti unikalių rezultatų.“

3. Savo bendruomenės kūrimas

Į dubenį pilama geltona sriuba, kurios purslai tyška į orą.

Yasmin pasirinktu metodu nuotraukose perteikiamas judesys, todėl jos išsiskiria iš kitų natiurmortų nuotraukų. Fotografuota fotoaparatu „Canon EOS R“ ir objektyvu „RF 24-105mm F4L IS USM“, nustatymai: 105 mm, 1/160 sek., f/6.3 ir ISO200. © Yasmin AlBatoul

Minioje panašiai mąstančių fotografų Yasmin žinojo, kad vienintelis būdas išsiskirti – parodyti kažką naujo. „Supratau, kad tokiose platformose, kaip „Instagram“, yra daugybė maisto ragautojų ir keliaujančių maisto mėgėjų, bet labai mažai jų buvo tikri maisto fotografai. Tai buvo mano proveržio akimirka. Aš pagalvojau, „kodėl nepasidalijus turiniu iš fotografo perspektyvos?“

„Kai pradėjau, Alžyre nebuvo daug maisto fotografų, todėl man tai pasirodė įdomi tyrinėjimams sritis. Alžyre maisto gamyba yra svarbi mūsų kultūros dalis, mums maistas labai svarbus, todėl ši tema man buvo natūrali.“

Socialiniai tinklai išmokė Yasmin, ko verti ryšiai su žmonėmis. Sutelkusi dėmesį į savo tinklo kūrimą, ji galėjo labiau augti kaip fotografė ir nuomonės formuotoja.

„Kai pradėjau skelbti savo nuotraukas, atsiliepimai suteikė man pasitikėjimo tęsti tai, ką darau“, sakė ji. „Tapusi nuomonės formuotoja supratau, kad žmonės domisi tuo, ką aš darau: jie norėjo sužinoti daugiau. O kai auga mano internetinė „šeima“, auga ir susidomėjimas mano turiniu.“

4. Objektyvai atveria duris kūrybai

Paskrudintų kaštainių kadras iš arti, vieno iš jų luobelė pratrūkusi.

Pro makroobjektyvo lęšį galima nagrinėti skirtingas maisto tekstūras ir raštus. Fotografuota fotoaparatu „Canon EOS R“ ir objektyvu „RF 24-105mm F4L IS USM“, nustatymai: 105 mm, 1/200 sek., f/8 ir ISO100. © Yasmin AlBatoul

Profesionalioms nuotraukoms nėra būtinas profesionalų biudžetas. „Pradėjau nuo „Canon EOS 600D“, nes tai yra idealus fotoaparatas pradedantiesiems – nebrangus ir geros kokybės. Mano nuomone, tai vienas patikimiausių fotoaparatų rinkoje“, sakė Yasmin. Bet neilgai trukus Yasmin pradėjo ieškoti kažko, kuo papildytų savo rinkinio objektyvą. „Rezultatai buvo geri, bet man norėjosi daugiau, todėl pasirinkau „Canon EF 50mm f/1.8 STM““, sakė ji.

Yasmin pastebėjo, kad su nauju objektyvu atsirado naujų kūrybinių galimybių. „Su jo diafragma galėjau sulieti foną, todėl nuotraukos turi daugiau žavesio ir jėgos. Pagerėjimą pamačiau iškart, ypač detalėse, spalvose ir bendroje kokybėje.“

Yasmin taip pat naudoja objektyvą „Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM“, kurį dažniausiai jungia prie savojo „Canon EOS 5D Mark IV“. „Tai mėgstamiausias mano objektyvas. Makroobjektyvu nufotografuoto maisto nuotraukos yra visiškai kito lygio, vaizdas jose intensyvus ir šviesesnis, tekstūra ir detalės ryškesnės.“

Kiti svarstytini objektyvai būtų „EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM“ su „EOS M50“ arba būtų galima naudoti „EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM“ su DSLR fotoaparatu.

5. Nenustokite mokytis naujų įgūdžių

Rožinis arbatinukas, iš kurio arbata pilama į virš lėkštelės laikomą puodelį.

Eksperimentuojant su objektyvais, pvz., makroobjektyvu, galima visiškai pakeisti galutinį vaizdą, Yasmin mėgstamiausias objektyvas yra „Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM“. © Yasmin AlBatoul

Vienas į kitą sudėti dubenys, į kuriuos mediniu šaukštu iš viršaus beriami ryžiai.

Siekis nuolat tobulėti yra svarbus bet kam, kas nori sekti Yasmin pėdsakais. Fotografuota fotoaparatu „Canon EOS 5D Mark IV“ ir objektyvu „EF 100mm f/2.8L Macro IS USM“, nustatymai: 1/160 sek., f/9 ir ISO100. © Yasmin AlBatoul

Esminis Yasmin ilgalaikės sėkmės aspektas – jos gebėjimas ir noras mokytis naujų dalykų, netgi tapus pripažinta profesionale.

„Kai matau nuotraukas, kurias padariau prieš dvejus ar trejus metus, esu tikrai patenkinta rezultatu, bet ir džiaugiuosi, kad nenustojau tobulėti, nes žinau, kad dabar jas padaryčiau kur kas geriau“, sakė ji. „Paslaptis labai paprasta – nenustoti mokytis. Todėl esu daugiau nei laiminga, galėdama dalytis savo patarimais su visais, kas tik nori tobulėti.“



Yasmin maisto kelionę galite sekti jos „Instagram“ kanale @yasmin_albatoul

Autorė: Natalie Denton

Susiję produktai

Susiję straipsniai

  • MAISTAS

    Išmokite profesionaliai fotografuoti maistą

    Susipažinkite su Yasmin Albatoul maisto fotografijos vadovu, kuriame ji aprašo kompozicijas, paslėptus reikmenis ir technikas, kurie padės pagyvinti nuotraukas.

  • VAIZDO ĮRAŠAS

    Išmokite filmuoti kokybiškus maisto vaizdo įrašus kaip profesionalai

    Nuostabiais maisto vaizdo įrašais „Jessie Bakes Cakes“ pritraukė daugiau nei 100 tūkstančių sekėjų. Čia ji aiškina, kaip įvaldyti maisto videografiją.

  • SPAUSDINIMO PATARIMAI

    Atspausdinkite savo receptų knygą

    Natasha Alipour-Faridani dalijasi, kaip fotografuoti maistą ir atsispausdinti savo receptų knygą.

  • MAKROFOTOGRAFIJA

    Maisto makrofotografija

    Naudodami „Canon“ makroobjektyvus, sukurkite įdomių abstrakcijų su maistu.