GATVIŲ FOTOGRAFIJA

Portretai gatvėse

Fotografas Kym Moseley aiškina pasiruošimo, profesionalumo ir spausdinimo svarbą kuriant nepažįstamųjų portretus.
Išmanusis telefonas su programėle „SELPHY Photo Layout“, baltas „Canon SELPHY Square QX10“ spausdintuvas, spausdintuvo popieriaus pakuotė ir keli atspausdinti portretai padėti ant medinio stalo, nuotrauka iš viršaus.

Gatvėje sutiktų žmonių fotografavimas gali būti bauginanti patirtis, tačiau ji neturi tokia būti, sako populiari „TikTok“ žvaigždė ir fotografas / videografas Kym Moseley, kuris pritraukė daugiau kaip 180 tūkst. sekėjų šioje socialinėje platformoje.

Kym tikrai gerai išmano gatvės portretus. Iš tiesų prieidamas prie nepažįstamų žmonių ir prašydamas leidimo padaryti jų portretus jis padėjo esminius pamatus savo sėkmei internete. Jis suprato, kad kai kurie žmonės fotografuojami galbūt elgiasi droviai, o kitiems tai malonu ir jie džiugiai pozuoja, ypač jei Kym pasiūlo pasidalyti nuotrauka vėliau, kad jie galėtų gauti kažką mainais.

Čia Kym, kuris naudoja „Canon EOS R6“, aptaria, kaip jis išsiugdė pasitikėjimą savimi prieiti prie žmonių, nežinomybės priėmimo privalumus ir nuoširdaus grįžtamojo ryšio vertę. Jis taip pat pademonstruoja, kaip naudojant „Canon SELPHY Square QX10“ galima ne tik parodyti savo subjektams nuotrauką kameros LCD ekrane, bet ir įteikti jiems atspausdintą nuotrauką, kurią jie galėtų pasilikti ir taip atsiminti šią patirtį.

Įranga ir nustatymai

„Canon EOS R6“ padėtas ant spalvingais dažais aptaškytos talpyklos dangtelio.

Fotografuodamas gatvės portretus „TikTok“ žvaigždė Kym Moseley naudoja „Canon EOS R6“ ir tiek priartinančius, tiek fiksuoto židinio nuotolio objektyvus, įskaitant „Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM“ ir „Canon RF 16mm F2.8 STM“. „Per daug skausminga praleisti gerą kadrą dėl to, kad neturi tinkamos įrangos“, – sako jis.

Daugelis pradedančiųjų fotografų nori keliauti lengvai. Kym rekomenduoja naudoti jo mėgstamiausius objektyvus, tokius kaip „Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM“ ir „Canon RF24-70mm F2.8L IS USM“.

Kym fotografuoja su „Canon EOS R6“, kurį pasirinko dėl 4K galimybės, trumpesnio išlaikymo ir nuostabaus automatinio fokusavimo – būtinų portretų fotografijai dalykų. Kurdamas portretus Kym mėgsta sulieti foną, kad sutelktų dėmesį į subjektą.

„Kad ir kokį objektyvą naudočiau, visada renkuosi mažiausią lauko gylį, o kitus nustatymus parenku pagal tai“, – aiškina jis. „Diafragma visada lieka ties f/2,8 arba f/1,8, priklausomai nuo objektyvo. Kitas svarbus dalykas yra ISO. Stengiuosi jį palaikyti ties 100, o išlaikymą parenku atitinkamai. Vidury dienos tikriausiai naudoju 1/2000 sek. išlaikymą, ISO100 ir f/2,8, o tada, po truputį vis tamsėjant, išlaikymas tampa vis ilgesnis.

Gatvės portretams skirtą įrangą Kym papildė nešiojamuoju „Canon SELPHY Square QX10“, kad galėtų daryti nuotraukas, spausdinti ir dalytis jomis iš karto.

Kaip pasirinkti savo subjektus.

Vyras tvarkinga balta barzda, vilkintis odinį paltą, nešiojantis užtamsintus akinius ir tvido skrybėlę, sėdi ant suoliuko šonu į kamerą.

Kai Kym davė šiam vyrui jo spausdintą nuotrauką, jis atsakė paprastai: „Gerai. Gražu!“, o tai pradžiugino Kym. „Mane patraukė šis vyras dėl savo barzdos ir skrybėlės“, – sakė jis. „Jis atrodė paslaptingas, lyg turėtų ką papasakoti. Norėčiau padaryti šią nuotrauką juodai baltą.“ „Canon“ programėlė „SELPHY Photo Layout“ leidžia spausdinamą nuotrauką konvertuoti į juodai baltą. Fotografuota su „Canon EOS R6“, nustatymai: 51 mm, 1/250 sek., f/2,8 ir ISO1250. © Kym Moseley

Moteris ilgais šviesiais plaukais, vilkinti ryškiai raudoną paltą ant juodos gydytojos uniformos, stovi šalia juodos geležinės tvoros ir žiūri į kamerą.

Kym pamena, kad pirmiausia pastebėjo šios moters uniformą, o tada ėmė stebėti, kaip ji su kažkuo kalbasi. „Ji atrodė labai komunikabili ir aktyvi“, – sako jis. „Buvo įdomu pamatyti jos reakciją – aiškiai matėsi, kad ji nesijautė labai fotogeniška vilkėdama savo darbinę uniformą.“ Fotografuota su „Canon EOS R6“, nustatymai: 40 mm, 1/320 sek., f/2,8 ir ISO1250. © Kym Moseley

Nueikite į bet kurio miesto centrą ir iškart pastebėsite daugybę žmonių, kuriuos galite fotografuoti. Nesvarbu, kas patraukia jūsų dėmesį į tam tikrą asmenį; subjekto pasirinkimas yra neįtikėtinai unikalus ir subjektyvus.

Iš pradžių Kym ieško žmonių, kurie tarsi ruošiasi sustoti. „Dažniausiai nesirenku aiškiai skubančių arba ausines užsidėjusių žmonių“, – sako jis. „Nenoriu išgąsdinti žmonių.

„Kai pradėjau, bandžiau su visais, tad galiausiai supratau, kaip atrodo žmonės, kurie ketina sustoti“, – tęsia jis. „Kitas dalykas – jie turi turėti kokį nors unikalų fizinį bruožą. Jie turėtų man atrodyti įdomūs – kažkas turėtų išsiskirti. Pastebėjau šį baltaodį vyruką su rausva afrikietiška šukuosena, kuris artėjo link tamsiai žalio medžio. Turėjau jį sustabdyti. Žinojau, kad tamsiai žalia spalva ir jo plaukai išsiskirs, ir buvau teisus; tas vaizdo įrašas susilaukė apie 300 000 peržiūrų.“

Iš esmės turite rasti tai, kas jums įdomu. Kym manymu, „tai nereiškia standartinio patrauklumo; tai turi mane priversti kažką pajausti.“

Kaip prieiti prie nepažįstamųjų

Vyras, vilkintis dėmesį atkreipiantį raštuotą švarką ir susirišęs tamsius plaukus, stovi įsikišęs rankas į palto kišenes ir pasukęs savo galvą į šoną.

Kym nuolat ieško galimybių kurti portretus. „Man patiko šio vaikino švarkas ir plaukai“ – sako jis. „Jis atrodė draugiškas, o tiksliau tariant, lyg kažko lūkuriuotų, o ne kažkur skubėtų.“ Fotografuota su „Canon EOS R6“, nustatymai: 70 mm, 1/400 sek., f/2,8 ir ISO500. © Kym Moseley

Jauna moteris ilgais rudais plaukais, vilkinti didelį paltą ir užsidėjusi dideles ausines aplink kaklą, atsargiai šypsosi į kamerą.

„Mane sustoti privertė šios merginos manieros“, – sako Kym. „Ji pasirodė labai draugiška ir tikriausiai nedrąsi bei drovi, o tai mane patraukė. Norėjau padėti jai išlįsti iš savo kiauto.“ Padaryta su „Canon EOS R6“, nustatymai: 67 mm, 1/320 sek., f/2,8 ir ISO1250. © Kym Moseley

Prieš prieinant prie žmonių, Kym pataria psichologiškai pasiruošti ir sau kartoti: „Tai nieko reikšmingo kitiems nei tu žmonėms. Niekas nemano, kad esi toks keistas, kaip tau atrodo!“

Nustatęs galimą subjektą, jis neretai prisistato sakydamas „Sveiki, dirbu prie projekto apie nepažįstamųjų fotografavimą. Ar turite kelias minutes greitam portretui?

„Žinau, kad šis būdas prisistatyti geriausiai padeda nuraminti žmones iš karto ir priversti juos susidomėti jums padėti“, – aiškina jis. „Jei sustabdote ką nors ir nerandate žodžių, žmogui atsibos laukti ir jis nueis. Jei esate drovus, stenkitės apsimesti, kol tai darysite natūraliai. Taip elgiausi iš pradžių, o dabar daug labiau pasitikiu savimi. Prieiti prie žmonių tampa natūraliau. Jei žmogui sunku apsispręsti, pasakau: „Galiu atsiųsti nuotraukas vėliau“, – priduria jis.

Kaip bendrauti su savo subjektais

Išmanusis telefonas su „SELPHY Photo Layout“ programėle ir spausdintas portretas padėti ant medinio stalo, nuotrauka iš viršaus.

„Canon“ programėlė „SELPHY Photo Layout“ suderinama su „Canon SELPHY Square QX10“ ir „SELPHY CP1300“ nešiojamaisiais spausdintuvais bei leidžia jums spausdinti tiesiogiai iš jūsų išmaniojo telefono. Tai pat siūlomi įvairūs išdėstymo variantai, tad galėsite pridėti daugiau kaip vieną portretą ant vieno popieriaus lapo.

Kai kurie gatvės fotografai duoda nurodymų savo subjektams, o kai kuriems labiau patinka nesuvaidintos nuotraukos. Kym duoda tik minimalių nurodymų. „Stengiuosi neduoti per daug nurodymų, nes nenoriu gaišinti kito žmogaus laiko“, – sako Kym. „Suteikiu tam tikrą grįžtamąjį ryšį, bet stengiuosi, kad jis nebūtų pernelyg konkretus. Kartais pasakau „pabandykime ką nors kito“, jei taip nepavyksta, tačiau neprašau konkrečių dalykų, pvz., „padėkite savo ranką čia“. Tiesiog paprašau nueiti nuo taško A iki taško B ir naudoju nuolatinio nepertraukiamo fotografavimo funkciją, arba padarau kumštį ir paprašau jį stebėti, kad galėčiau nukreipti jų žvilgsnį tam tikra kryptimi jų neliesdamas. Išmokau tai iš vestuvių fotografijos.“

Įspūdis, kurį sudarysite, ypač svarbus ir netgi gali ateityje atnešti įvairių galimybių. Kym pamena, kaip susirado darbą priėjęs prie nepažįstamo žmogaus, kad jį nufotografuotų. „Kartą sustabdžiau vyriškį, dėvintį nuostabų kostiumą, ir paaiškėjo, kad jis turi savo siuvimo įmonę ir jam reikėjo videografo paslaugų. Jis užsirašė mano kontaktus, nes jam patiko mūsų bendravimas per tą trumpą mūsų kartu praleistą laiką.“

Nuotraukų spausdinimas ir dalijimasis

„SELPHY Square QX10“ pastatytas ant medinio paviršiaus, iš jo iki pusės išlindusi spausdinta nuotrauka.

Nešiojamasis „Canon SELPHY Square QX10“ pristatomas su patogiu USB įkrovikliu ir spausdina ilgaamžes 68 x 68 mm nuotraukas ryškiomis ir gyvybingomis spalvomis.

Ranka laiko nedidelį spausdintą jauno vyro, dėvinčio dėmesį traukiantį raštuotą švarką ir pasukusio galvą į šoną, portretą.

Viena įkrova galite spausdinti 20 lapų, tad jei subjektas nepatenkintas pirmuoju bandymu, galite bandyti dar kartą. „Jei matau, kad jiems nepatinka, pabandysiu padaryti dar vieną kadrą“, – sako Kym.

Niekada nežinai, kaip žmogus sureaguos į padarytą nuotrauką. Kym turėjo ir pozityvių, ir negatyvių reakcijų. „Visada iš pradžių parodau žmonėms nuotrauką kameros ekrane ir pasiūlau ją atsiųsti“, – sako jis. „Taip pat paprašau grįžtamojo ryšio. Man svarbu nuoširdumas.“

„SELPHY Square QX10“ suteikė Kym užmojui papildomo žavesio, nes fotografuojamas žmogus su savimi gali pasiimti nuotrauką. „SELPHY Square QX10“ spausdintuvas buvo labai greitas turint omenyje, kad jis spausdina nuotrauką“, – sako jis.

Kym perkėlė nuotrauką iš savo EOS R6 į savo išmanųjį telefoną naudodamas fotoaparato įtaisytąją „Wi-Fi“ ryšio jungtį ir įkėlė ją į programėlę „SELPHY Photo Layout“ spausdinimui. „Visas procesas trunka apie 60 sekundžių“, – sako jis. „Nuostabu pagalvoti, kad galiu atspausdinti geros kokybės nuotrauką be laidų ar biuro, ir man nereikia prašyti žmonių susitikti kur nors vėliau, kad galėčiau jiems įteikti nuotrauką“, – sako jis.

Tikimės, kad Kym patarimai suteikė jums pasitikėjimo savimi pabandyti sukurti savo gatvės portretų – niekada nežinote, ką galite pasiekti. Nepamirškite pasidalinti savo rezultatais naudodami saitažodį #FreeYourStory ir žymą @canonemea.

Autorė Natalya Paul

Susiję gaminiai

Susiję straipsniai

  • GATVIŲ FOTOGRAFIJA

    Gatvių portretų patarimai

    Geriausias profesionalaus fotografo Juliano Love patarimas norintiems fotografuoti išskirtinius gatvės portretus.

  • MADOS FOTOGRAFIJA

    Kaip fotografuoti draugus tarsi mados modelius

    Londone įsikūrusi mados ir grožio fotografė Jade Keshia Gordon siūlo 6 paprastus patarimus, kaip kurti stilingesnius kadrus socialiniams tinklams.

  • PORTRETŲ FOTOGRAFIJA

    Tobulas objektyvas portretams

    Į ką reikėtų atsižvelgti renkantis objektyvą portretų fotografijai.

  • PORTRETAS

    Queer portretai su jausmu

    Nebinarinis fotografas Louis Painter apie queer bendruomenės fotografavimą.