Alan Rowan stands on the side of a hill, with yellow gorse bushes, grassy fields and a river in the valley behind him. He holds a compact camera to take a photo of the natural view.

Vidurnakčio klajūnas: kaip Munro Moonwalker fotografuoja kalnus

Vidurnaktį pasibaigus žurnalisto Alano Rowano pamainai nacionaliniame laikraštyje, jis būdavo per daug įsiaudrinęs, kad užmigtų. Jis buvo ir aistringas alpinistas, tad palikęs redakciją pradėjo leistis tiesiai į Škotijos kalnus. Pakilęs tamsoje į viršukalnę, jis vienui vienas stebėdavo tekančią saulę, ir nusileisdavo tada, kai likęs pasaulis tik pradėdavo busti.

„Vienas iš nuostabiausių dalykų vaikštant tokiu nakties metu – stebėti, kaip kartu su tavim užgimsta diena“, teigė jis.

The sun sets over a low mountain landscape.

Unikalus Alano gyvenimo būdas jam taip gerai tiko, kad jo laikėsi ištisus 20 metų. Jis suderino savo aistrą kalnams su darbo grafiku ir naktimis įkopė į maždaug 300 viršukalnių.

Dabar jau kaip savarankiškai dirbantis žurnalistas ir autorius, Alanas išleido dvi knygas apie savo vidurnakčių nuotykius ir šiuo metu rengia trečiąją – apie savo misiją per kiekvieną šių metų pilnatį įkopti į skirtingą kalną.

Jo aistra leistis naktimis į kalnus reiškia, kad jo kuprinė visada yra supakuota ir paruošta bet kuriai iš aukščiausių Škotijos viršukalnių – nuotykiams, kuriuos jis savo tinklaraštyje ir kituose socialiniuose tinkluose aprašo Munro Moonwalker pseudonimu.

Šiose kelionėse kalnų vaizdams fotografuoti jis visada švarko kišenėje turi kompaktinį „Canon“ fotoaparatą. „Norisi, kad einant būtum kuo mažiau apsikrovęs, todėl man patinka išties geras kišeninis fotoaparatas“, teigė Alanas. „Aš einu pamatyti kalnus ir pafotografuoti, o ne tam, kad fotografuočiau ir būčiau ant kalno, – yra skirtumas. Nenoriu vargti keisdamas objektyvus ir su panašiais dalykais. Todėl kišeniniai fotoaparatai puikiai atitinka mano poreikius.“

"Kiekviena nuotrauka turi savo istoriją – tai žurnalas, kuris parodo, kur buvai ir kas esi"

Alanas savo prisiminimams kalnuose naudoja „PowerShot SX740 HS“. Šis fotoaparatas ne tik yra patogus nešiotis ir lengvai naudojamas, bet ir turi kelias galingas funkcijas, pvz., 4K filmavimą ir įspūdingą 40 k. optinį artinimą, todėl galima fotografuoti arti esančias detales ir nutolusius laukinius gyvūnus ir objektus.

„Fotografija man labai svarbi“, teigia jis. Kiekviena nuotrauka turi savo istoriją – tai žurnalas, kuris parodo, kur buvai ir kas esi. Tai ir būdas parodyti kitiems, ką jie praranda. Kiek kartų yra buvę, kad užkopęs į kalno viršūnę pagalvoji: „Norėčiau, kad tas ir anas galėtų tai pamatyti“. Tai puikus palikimas – šios nuotraukos bus perduotos ateities kartoms, ir aš tikiuosi, kad mano vaikaičiai džiaugsis matydami mano darbus.“

Alano gamtos fotografavimo patarimai

1. Pasiimkite stipriai artinantį fotoaparatą

Alanas kopdamas patenka į svaiginančias vietas, kuriose norint likti saugiam, būtina laikytis gerai pramintų takų. Jo teigimu, „geras artinantis objektyvas padeda gerokai priartėti prie pastebėto laukinio gyvūno, pvz., elnio ar plėšriųjų paukščių“.

„Jei pamatai kažką už mylios, negali staiga nuspręsti eiti ir tai nufotografuoti, nes kol nueisi, jau nieko ten nebebus. Turi galėti padaryti kadrą iš ten, kur stovi.“

A rusty red boat sits in the middle of a lake on a sunny day
A close-up of the boat’s hull shows flaky red and blue paint with a metallic texture.

Kompaktiškame fotoaparato „Canon PowerShot SX740 HS“ korpuse telpa 40 k. optinis artinimas, todėl galima detaliai įamžinti nutolusius objektus, o technologija „ZoomPlus“ padvigubina optinį priartinimą skaitmeniniu būdu, kad, palyginti su kitais skaitmeninio artinimo būdais, praradus nedaug kokybės būtų gautas 80 k. priartinimas. Pirmiau pateiktose nuotraukose 80 k. artinimas buvo panaudotas toli esančio laivo korpuso rūdims įamžinti.

Alanas netgi sugeba padaryti naktinio dangaus stambaus plano nuotraukas. „Rengiu knygą, kuri yra apie buvimą kalnuose per pilnatį“, teigė jis. „Turėdamas galingai priartinantį fotoaparatą, galiu padaryti stambesnio plano kadrus.“

2. Būk pasirengęs veikti.

Kalnuose gali praversti nepertraukiamo fotografavimo režimai. „Esi šiame milžiniškame kraštovaizdyje, bet dažnai gali pastebėti gana toli vykstantį judėjimą ir turi tik kelias sekundes kažką su tuo padaryti“, sako Alanas. „Jei pastebi blyksnį šiliniuose viržiuose, nori jį kuo greičiau užfiksuoti. Todėl „Canon PowerShot SX740 HS“ nepertraukiamo fotografavimo greitis suteikia didelių privalumų fotografuojant veiksmą.“

Judantiems objektams – nuo laukinių gyvūnų iki mokyklos sporto renginių – pritaikytas 10 kadrų per sekundę nepertraukiamo fotografavimo režimas padeda įamžinti daugiau istorijos aspektų.

3. Pasirūpinkite galimybe fotografuoti smulkias detales

Susiję straipsniai
A person wearing hiking gear and a large rucksack stands on top of a rocky outcrop with their dog. In the background, acres of remote moorland can be seen.

NUOTYKIŲ FOTOGRAFIJA

Nuotykių lauke fotografija

Fotografė Anna Blackwell žygiuoja po laukinę Dartmūro gamtą su „Canon EOS R6“.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

GAMTOS FOTOGRAFIJA

Nespalvotos gamtos nuotraukos su „Powershot G7 X Mark III“

„Canon“ ambasadorė Helen Bartlett dalijasi savo patarimais, kaip kompaktišku fotoaparatu kurti įkvepiančias nespalvotas gamtos fotografijas.

„Kai esi kalno viršuje, turi tobulą reginį, kurį turi kiek galėdamas geriau įamžinti“, sako Alanas. Todėl fotoaparatas, kuris gali užfiksuoti kiek įmanoma daugiau, išties atsiperka. „Filmuojant 4K raiška, įamžinamas kiekvienas žolės kuokštelis. 4K raiška pagauni mažiausias detales, kurios kitaip liktų nepastebėtos.“

Canon PowerShot SX740 HS“ 4K vaizdo įrašų režimu užtikrinama ryški raiška ir galimybė iš įrašo kadrų atrinkti nuotraukas. Alanas atrado ir fantastišką judėjimo bėgant laikui funkciją. „Judėjimo bėgant laikui funkcija puikiai tinka saulėtekiams ir saulėlydžiams. Per labai trumpą laiką gali įamžinti kintančią šviesą ir įvairiausias spalvas.“

4. Bendrinkite kelyje, kur bebūtumėte

A purple and grey landscape lies on the floor with walking poles and a camera on top of it.

Alano teigimu, „Bendrinimas dabar yra labai, labai svarbi funkcija.“ „Socialiniuose tinkluose žmonės laukia naujų mano istorijų. Kartais neprisiruošiu tokios parengti ir jau matau, kaip žmonės sako: „Laukiau šio įrašo, kodėl jo nėra?“

Dėl „Canon PowerShot SX740 HS“ galimybės prisijungti „Bluetooth“ ir „Wi-Fi“ ryšiu, Alanas gali bendrinti vaizdus kelyje, sujungdamas fotoaparatą su savo mobiliuoju telefonu, kad paskelbtų naujienas nuo kalno. Vaizdai automatiškai perkeliami į jo telefoną, naudojant programėlės „Canon Camera Connect“ automatinio persiuntimo funkciją, o naudodamasis telefono GPS jis gali pažymėti nuotraukų geografinę vietą ir tada paskelbti jas savo tinklaraštyje ir socialiniuose tinkluose.

5. Ryškioms laukinių gyvūnų nuotraukoms ir makrofotografijoms naudokite vaizdo stabilizavimą


Tiek fotografuodamas, kaip jo anūkė sode verčiasi kūliais, tiek aukštai sklendžiantį erelį, Alanas pastebėjo, kad „Canon PowerShot SX740 HS“ išmanusis vaizdo stabilizatorius neįkainojamai užtikrina įrašų stabilumą ir nuotraukų ryškumą. Jo teigimu, ši funkcija puikiai veikia ne tik fotografuojant judesį, bet ir su makrofotografija.

„Fotografuoju stambiu planu vikšrus, drugelius ir įvairiausius dalykus, kad vėliau parodyčiau juos savo anūkei“, sakė jis. „Mums abiem tai labai įdomu. Puiku, kad ji nori tyrinėti pasaulį. Nėra nieko geriau, nei jaunoji karta, kuri domisi gamta ir natūraliu pasauliu.“

A macro shot shows bluebells with wet grass behind.

Autorė: Lucy Fulford

Atraskite „Canon“ 4K serijos galią ir universalumą.

Susiję straipsniai

Skiltis „Pasisemkite įkvėpimo“ – tai pagrindinis naudingų fotografijos patarimų, vadovų pirkėjams ir įdomių pokalbių šaltinis, kuriame yra visko, ko reikia norint rasti geriausią fotoaparatą ar spausdintuvą ir įgyvendinti savo naują kūrybinę idėją.

Atgal į visus patarimus ir metodus