KELIONINIAI

Kaip tobulėti gatvių ir kelionių fotografijos srityse

Profesionalus fotografas Martinas Bissig kelionėje po Šri Lanką pasirinko naudoti „Canon“ EOS R10. Čia jis atskleidžia keliavimo su mažai daiktų privalumus ir pataria, kaip įamžinti įsimintinas akimirkas.
Fotografas Martinas Bissig persisvėręs iš traukinio, sustojusio paimti keleivius ant viaduko Šri Lankoje. Rankoje jis laiko „Canon“ EOS R10, o už jo – kalva su mažais mediniais namukais. Fotografavo Monika Bissig fotoaparatu „Canon“ EOS R7. 

Jau turint du aukštos klasės profesionalius fotoaparatus ir daugybę fiksuoto židinio nuotolio objektyvų gali pasirodyti keista kelionėms rinktis kitą įrangą, tačiau profesionaliam fotografui ir „Canon“ ambasadoriui Martinui Bissig tai buvo akivaizdus pasirinkimas. Fotoaparatų technologijos nuolat tobulėja, todėl skirdami laiko skirtingiems modeliams išbandyti galite susipažinti su naujomis funkcijomis, kurios itin naudingos pradedantiesiems fotografams, arba, kaip Martino atveju, suteiks naujų įrankių dirbant profesionaliai.

Planuodamas mėnesio kelionę į Šri Lanką, Martinas kruopščiai išnagrinėjo savo įrangos galimybes ir nusprendė išbandyti „Canon“ EOS R10 su objektyvu „Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“. Jis pasirinko APS-C EOS R10 dėl mažo dydžio, lengvo korpuso bei įspūdingos fotografavimo serijomis funkcijos ir buvo labai patenkintas rezultatais. „Fotoaparatu EOS R10 užfiksavau daug akimirkų, kurių nebūčiau pagavęs savo didesniais fotoaparatais, nes tiesiog nebūčiau ėmęs jų su savimi,“ – aiškina jis.

Čia Martinas dalijasi nuotraukomis iš kelionės ir dalijasi patarimais, kaip keliaujant užfiksuoti profesionalaus lygio nuotraukas.

Matyti gyvenimą kitaip

Kadras stambiu planu – basos kojos šalia nedidelėmis krūvelėmis sudėtų daržovių, įskaitant morkas ir šparagines pupeles, ant Šri Lankos turgaus prekystalio. Fotografavo Martinas Bissig fotoaparatu „Canon“ EOS R10.

„Turėdamas fotoaparatą rankose pastebiu daugiau detalių, kurių nematyčiau tiesiog dairydamasis,“ – sako Martinas. Nufotografuota fotoaparatu „Canon“ EOS R10“, naudojant objektyvą „Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“, nustatymai: 50 mm (atitinka 80 mm, fotografuojant viso kadro fotoaparatu), 1/80 sek., f/5,6 ir ISO640. © Martin Bissig

Martinas pirmą kartą susidomėjo fotografija vaikystėje, Šveicarijoje, stebėdamas, kaip jo šeimos namuose įrengtame tamsiame kambaryje tėvas ryškina nuotraukas. Jo nuotraukos buvo išspausdintos laikraštyje, kai jam buvo vos 13 metų, o dabar jo veiksmo sporto fotografijos darbai yra vieni labiausiai publikuojamų Europoje.

Išgarsėjęs kalnų dviračių sporto pasaulyje, Martinas žino, kad įgūdžius, įgytus bet kokio pobūdžio fotografijoje, galima panaudoti ir kitose srityse. Kelionės – tai puiki galimybė, suteikianti laisvę mokytis naujų metodų ir išbandyti įvairius fotoaparatus bei objektyvus, nejaučiant spaudimo dėl terminų ir klientų poreikių.

„Man patinka kelionės ir nuotykiai, todėl stengiuosi turėti tokių galimybių kuo daugiau,“ – sako jis. „Savo pagrindiniame darbe orientuojuosi į lauko sportą, o kai nedirbu, stengiuosi per metus išvykti bent į dvi ekspedicijas. Kartais nuotraukas iš šių kelionių išspausdina žurnalai, tačiau labai stengiuosi tai atskirti nuo savo įprasto darbo.“

Keliaudamas Martinas taip pat turi galimybę pajusti fotografijos naudą sąmoningumo atžvilgiu. „Fotografuodamas labiau įsijaučiu į šią akimirką,“ – aiškina jis. „Pavyzdžiui, galbūt nebūčiau pastebėjęs turguje tarp daržovių stovinčio baso vyruko, jei nebūčiau galvojęs, kaip sukurti įdomią kompoziciją. Susitelkęs į detales pastebiu daugiau aplink vykstančių įdomių dalykų.“

Mokymasis per patirtį

Nufotografuota per arkos atspindį – jauna mergina eina pro vieno aukšto autobusą, dažytą ryškiai rausva, geltona, balta ir raudona spalvomis, o kairėje kadro pusėje matomas scenos atspindys. Fotografavo Martinas Bissig fotoaparatu „Canon“ EOS R10.

Kelionėse užfiksuotos nuotraukos padėjo Martinui lavinti gebėjimą greitai mąstyti. „Bėgant metams išsiugdžiau pasitikėjimą savimi ir gebėjimą išlikti ramiu bei pastebėti dalykus, kurių kiti tą pačią akimirką gali nepastebėti,“ – sako jis. Nufotografuota fotoaparatu „Canon“ EOS R10, naudojant objektyvą „Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“, nustatymai: 18 mm (45 mm), 1/125 sek., f/3,5 ir ISO100. © Martin Bissig

Didžioji dalis Martino darbų nufotografuota jam nežinomose vietose su nepažįstamais žmonėmis. Tam reikia spontaniškumo, kurį jis išsiugdė per ilgametę patirtį fiksuojant tiesiogiai vykstantį veiksmą. „Stengiuosi būti kuo autentiškesnis,“ – sako jis.

Kelionių fotografija man padeda lavinti įgūdžius pagrindiniam darbui, nes abiem atvejais turiu mąstyti dirbdamas ant kojų,“ – tęsia Martinas. „Visi sprendimai priimami būtent tą akimirką. Pavyzdžiui, fotografuodamas mergaitę, einančią priešais autobusą, pamačiau autobuso atsispindį traukinių stoties lange, tada pamačiau priešais autobusą einantį moksleivių būrį, tad laukdamas, kol jie pateks į kadrą, tiesiog akimirką pastovėjau ir pasiruošiau kompoziciją.“ 

Patyręs veiksmo fotografas Martinas išmoko beveik visada pasirinkti tinkamą laiką. Tačiau fotografams, norintiems užtikrintai užfiksuoti kadrą, paranki „Canon“ EOS R10 RAW serijos funkcija ir parengtinio fotografavimo režimas. „Šie įrankiai yra itin naudingi, jei nematote objekto arba žinote, kad jis kadre pasirodys staiga,“ – džiaugiasi jis.

EOS R10 taip pat turi tokią pačią automatinio fokusavimo sistemą „Dual Pixel AF CMOS II“, kokią galima rasti „Canon“ EOS R3, EOS R5 ir EOS R6, taip pat įspūdingą fotografavimo spartą k./s (kadrai per sekundę), kuri puikiai tinka norint eksperimentuoti fotografuojant ir filmuojant pažangesnėmis funkcijomis. „Dėl greito nepertraukiamo fotografavimo funkcijos jis labiau primena profesionalų, o ne vidutinio lygio fotoaparatą,“ – sako Martinas.

Pasiklysti minioje

Žmogus prie turgaus prekystalio pjausto žuvį ant medinės lentos. Fotografavo Martinas Bissig fotoaparatu „Canon“ EOS R10, naudodamas objektyvą „Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“.

„Jei norite rimtai užsiimti fotografija, kur kas geriau naudoti ne išmanųjį telefoną, o kompaktiškesnį fotoaparatą, pavyzdžiui, „Canon“ EOS R10,“ – sako Martinas. Nufotografuota fotoaparatu „Canon“ EOS R10, naudojant objektyvą „Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“, nustatymai: 95 mm (152 mm), 1/160 sek., f/6,3 ir ISO160. © Martin Bissig

Sodriai žalias slėnis su retai stūksančiais aukštais medžiais, virš jo danguje pakibę tamsūs audros debesys. Fotografavo Martinas Bissig fotoaparatu „Canon“ EOS R10.

Mažesni jutikliai, įrengti APS-C fotoaparatuose, pvz. , „Canon“ EOS R10“, paprastai užtikrina didesnį lauko gylį nei viso kadro fotoaparatai, o tai gali praversti fotografuojant kraštovaizdžius ir norint išlaikyti vienodą pirmojo plano ir fono sričių ryškumą. Nufotografuota fotoaparatu „Canon“ EOS R10, naudojant objektyvą „Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“, nustatymai: 62mm (99mm), 1/200 sek., f/9 ir ISO100. © Martin Bissig

„Kai fotografuoju komerciniams klientams, naudoju du „Canon“ EOS R5 korpusus ir įvairius RF fiksuoto židinio nuotolio objektyvus, bet kai keliauju, stengiuosi neatkreipti į save dėmesio ir naudoti mažesnį fotoaparatą, kuris man padeda laisvai judėti,“ – sako Martinas.

„Nenorėčiau stovėti Šri Lankos turguje su „Canon“ EOS R5 ir objektyvu „Canon EF 70-200mm f/2.8L USM“ objektyvu, nes būčiau pernelyg panašus į dirbantį profesionalų fotografą. Man labiau patinka įsilieti į aplinką, nes taip galiu priartėti prie fotografuojamo objekto, jo neįžeisdamas ir nebūdamas pernelyg įkyrus.“

Kaip ir EOS R5, daugybę funkcijų turintis EOS R10 yra intuityvus, jį patogu naudoti dėl instinktyviai valdomų mygtukų ir ratukų, kuriais Martinui buvo paprasta naršyti fotoaparato funkcijomis, taip pat panašios meniu struktūros ir valdymo. EOS R10 taip pat turi panoraminį režimą, kuriuo fotoaparate sujungiamos kelios nuotraukos, nufotografuotos pasukant fotoaparatą vertikaliai arba horizontaliai, todėl Martinas galėjo „užfiksuoti daugiau aplinkos, pasirenkant itin platų fotografavimo kampą“.

Nuotraukos, kurias norisi atsispausdinti

Vakarėjant, saulėlydžio šviesoje trys žvejai balansuoja ant strypų sekliame vandenyje ir kantriai laukia laimikio. Fotografavo Martinas Bissig fotoaparatu „Canon“ EOS R10.

Kompaktiškas, lengvas ir tylus objektyvas „Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“ pasižymi universaliu mastelio keitimo diapazonu, atitinkančiu 29–240 mm aprėptį viso kadro fotoaparate, todėl juo galima užfiksuoti įvairias kelionių scenas. Nufotografuota fotoaparatu „Canon“ EOS R10, naudojant objektyvą „Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“, nustatymai: 150 mm (240 mm), 1/250 sek., f/6,3 ir ISO200. © Martin Bissig

Jaunas berniukas didžiulėmis rudomis akimis žiūri tiesiai į fotoaparatą. Už jo sulietame fone matyti oranžinės spalvos drabužius dėvintis asmuo. Fotografavo Martinas Bissig fotoaparatu „Canon“ EOS R10.

Pažangusis EOS R10 automatinis fokusavimas naudoja akių aptikimo AF funkciją, kuri padeda tiksliau sekti žmones. „Šri Lankoje dažnai naudojau gyvūnų ir žmonių aptikimo automatinio fokusavimo režimus,“ – sako Martinas. „Jie neįtikėtinai tikslūs ir greiti, ir tikrai padėjo užfiksuoti kadrą, kai trūko laiko pasiruošti.“ Nufotografuota fotoaparatu „Canon“ EOS R10, naudojant objektyvą „Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“, nustatymai: 76 mm (122 mm), 1/160 sek., f/6,3 ir ISO500. © Martin Bissig

Jei dėl įrangos svorio ir užimamos vietos kyla problema, atrodytų protinga pasirinkti naudoti išmanųjį telefoną, tačiau Martino nuomonė yra kitokia. „Savo išmanųjį telefoną naudoju momentinėms nuotraukoms, tačiau fotografavimas fotoaparatu yra visiškai kas kita,“ – sako jis. „Fotografuodamas su „Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“ Šri Lankoje galėjau užfiksuoti tokius kadrus, kokie nebūtų pavykę išmaniuoju telefonu – pavyzdžiui, dėl APS-C arba apkirpto kadro jutiklio, padidinančio maksimalią aprėptį iki 240 mm (viso kadro atitikmuo), galėjau nuo kranto užfiksuoti žvejus, o fotografuodamas RAW formatu turėjau daugiau redagavimo galimybių.“

Net kai Martinas neketina publikuoti savo nuotraukų žurnale, jis vis tiek nori, kad jos būtų pakankamai geros kokybės atsispausdinti sau. „Telefonu užfiksuotos nuotraukos gerai atrodo telefono ekrane, tačiau, jei norite jas atspausdinti arba sukurti fotoknygą, jų kokybė pasirodo labai ribota,“ – sako jis. 

Tą patį galima pasakyti ir apie vaizdo įrašus. EOS R10 turi patrauklių funkcijų, kurios suteikia kino kūrėjams galimybę filmuoti geresnės kokybės vaizdo įrašus nei telefonu. Dėl integruotos vertikaliojo vaizdo įrašų palaikymo funkcijos ir „Wi-Fi“ ryšio šis fotoaparatas puikiai tinka aukštos kokybės įrašams kurti ir bendrinti socialiniuose tinkluose, o įrašymas dideliu kadrų dažniu (60 k./s 4K raiška ir 120 k./s 1080p raiška) suteikia daugiau galimybių redaguojant medžiagą.


Martino nuomone, laikydamas fotoaparatą rankose jis gali mėgautis akimirka ir nuolat mokytis. Kelionė į Šri Lanką buvo puiki galimybė lavinti savo įgūdžius, tačiau net ir pasivaikščiojimas gretimame parke ar išvyka į paplūdimį gali suteikti tokias pačias galimybes. Jei norite tobulinti savo fotografavimo įgūdžius, semkitės įkvėpimo iš Martino knygos: susiraskite dominančią temą, pasirinkite įrangą, kuri jūsų neapsunkins bei padės atsiskleisti, ir pradėkite kurti.



Autorius: Matthew Bowen

Susiję gaminiai

Susiję straipsniai