ŠEIMOS FOTOGRAFIJOS

Už objektyvo: Helen Bartlett – kaip paversti aistrą fotografijai karjera

Helen Bartlett pasakoja apie savo šeimos portretų fotografės karjerą, mėgstamiausią rinkinį ir pasiūlo patarimų pradedantiesiems.
Nespalvota nuotrauka, kurioje vaizduojamas knygą liečiantis berniukas.

Jau būdama paauglė Helen Bartlett pradėjo fotografuoti vaikus savo motinos vaikų darželyje pietiniame Londone. Profesionali jos karjera prasidėjo 2003 m., o dabar ji yra viena iš labiausiai pripažintų ir gerbiamų Jungtinės Karalystės šeimos portretų fotografų. Jos nespalvotose nuotraukose naudojamas tik natūralus apšvietimas ir atskleidžiamas šeimos gyvenimo emocijų spektras. Susitikome su ja pasikalbėti apie iššūkius, kurių kyla siekiant paversti aistrą fotografijai darbu visu etatu.

Kada pirmą kartą susidomėjote fotografija?

Man augant mano tėtis buvo aistringas fotografas ir namuose turėjome nuotraukų ryškinimo kambarį. Ir aš, ir broliai turėjome mechaninius fotoaparatus, daug fotografavome į nespalvotas juosteles, o tada patys ryškindavome ir spausdindavome savo nuotraukas. Tuo pat metu mama namuose buvo įrengusį vaikų darželį. Tapusi paaugle pradėjau fotografuoti darželio vaikus ir pardavinėti jų nuotraukas tėvams, taip užsidirbdama sau kišenpinigių. Tęsiau šią veiklą ir studijuodama universitete, nes aš visada troškau būti fotografe. Vis dėlto galvojau, kad tai tik svajonė ir kad galiausiai užsiimsiu kažkuo kitu.

Nespalvota nuotrauka, kurioje vaikas juokiasi ir žaidžia su burbulais.

Fotografuodama vaikus Helen visada stengiasi, kad jos nuotraukose būtų tam tikrų smagių elementų, nes jie padeda suteikti kadrams natūralumo. Fotografuota fotoaparatu „Canon EOS R5“ ir objektyvu „Canon RF 85mm F1.2L USM DS“, nustatymai: 1/2000 sek., f/1.2 ir ISO320. © Helen Bartlett

Kaip tai tapo jūsų karjera?

Kai išbandžiau kelis kitus darbus, bet noras fotografuoti nedingo, mano vyresnysis brolis paskolino pinigų vaikų fotografijos įmonei įsteigti. Ir regis, viskas įvyko tinkamiausiu laiku. Skaitmeninė fotografija tapo vis labiau prieinama, todėl įsigijau „Canon EOS 10D“, kompiuterį, o kol atsistojau ant kojų, gyvenau pas savo tėvus.

Kokius sunkumus teko įveikti?

Pagrindiniai veiklos pradžios sunkumai buvo tokie patys, kokie yra ir dabar. Sunkiausia yra rasti klientų. Gali būti geriausias pasaulyje fotografas, bet sunku bus sulaukti klientų, jei žmonės apie tave nežinos. Be to, pradedant veiklą reikia laiko ir patirties, kad išmoktum dirbti su vaikais. Prisimenu, kaip lietingą dieną fotografavau keturis berniukus rūsyje įrengtame bute ir galvojau, kad šis darbas bus įdomus ir smagus iššūkis. Kuo ilgiau dirbi su vaikais, tuo daugiau sužinai, kaip geriausia juos fotografuoti ir kaip pasirūpinti, kad tuo pat metu visi puikiai leistų laiką.

Nespalvota kūdikio profilio portretinė nuotrauka.

Naudodami specialų makroobjektyvą galite sufokusuoti iš arčiau, nei su įprastiniu objektyvu, todėl jis idealiai tinka naujagimiams ir kūdikiams fotografuoti. Fotografuota fotoaparatu „Canon EOS-1D X Mark II“ ir objektyvu „Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM“, nustatymai: 1/500 sek., f/2.8 ir ISO1000. © Helen Bartlett

Nespalvota nuotrauka, kurioje pavaizduotas ant tėvo pečių sėdintis vaikas.

Paraginus tėvus dalyvauti kadre, fotografuojami objektai atsipalaiduoja ir galima lengviau įamžinti nuoširdžius momentus. Fotografuota fotoaparatu „Canon EOS R“ ir objektyvu „Canon RF 50mm F1.2L USM“, nustatymai: 1/1000 sek., f/2 ir ISO400. © Helen Bartlett

Kokių patarimų galėtumėte pasiūlyti profesionalų kelio siekiantiems fotografams?

Vienas iš dalykų, kurių reikia nepamiršti, tai kad iš fotografijos retai kas susikrauna turtus. Tai yra sunkus darbas, todėl prieš atsisakant savo pagrindinės veiklos svarbu prisiminti, kad niekas neįvyksta per vieną naktį. Sakyčiau, kad reikia kuo daugiau mokytis. Internete yra daug praktinių patarimų ir mokymosi metodų. Bet svarbiausia yra praktika. Nes niekas negali atstoti realaus fotografavimo. Prieš pradedant ieškoti mokamų užsakymų, būtų patartina tiesiog fotografuoti draugus ir šeimos narius. Kuo daugiau fotografuoji, tuo daugiau gudrybių atrandi ir sustiprini savo asmeninį stilių.

Nespalvota nuotrauka vaizduojantį miško aplinką ir berniuko siluetą ant nuvirtusio medžio šakos.

Šešėliai nuotraukose gali perteikti nuotaiką ir padėti pajausti atmosferą. Fotografuota fotoaparatu „Canon EOS R5“ ir objektyvu „Canon RF 50mm F1.2L USM“, nustatymai: 1/400 sek., f/1.8 ir ISO800. © Helen Bartlett

Kokią įrangą šiuo metu naudojate?

Šiuo metu naudoju dvi fotoaparatų sistemas, nes bandau pereiti prie beveidrodinio fotoaparato. Vis dar turiu savo numylėtąjį „Canon EOS-1D X Mark II“, kurį naudoju su objektyvais „Canon EF 85mm f/1.4L IS USM“, „Canon EF 35mm f/1.4L II USM“ ir „Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM“. Vaikai greitai juda, todėl „EOS-1 D X“ serijos išskirtinio autofokusavimo galimybė ir tvirta kokybiška konstrukcija yra tiesiog nepamainomi, kai nežinai, ką teks patirti per seansą – tai gali būti smėlis, burbulų muilas ar minkšti žaislai – su entuziastingai nusiteikusiais mažyliais gali nutikti bet kas.

2020 m. savo rinkinį papildžiau fotoaparatu „Canon EOS R5“ – tai nuostabus įrenginys. Man išties patiko veidų ir akių sekimas, pakreipiamas jutiklinis ekranas ir 5 940 automatinio fokusavimo padėtys, kuriuos naudodama galiu kurti naujas ir įdomias kompozicijas savo klientams. Naudoju šį fotoaparatą su objektyvu „Canon RF 50mm F1.2L USM“ – jis man yra tas vienintelis, kurį pasiimčiau į negyvenamą salą. Taip pat naudoju nuostabiai universalų „Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM“, kuris man ypač patinka dėl savo makrofunkcijos, puikiai tinkančios naujagimiams fotografuoti. 2021 m. papildysiu savo rinkinį objektyvu „Canon RF 85mm F1.2L USM“. Naujųjų RF objektyvų kokybė yra stulbinama.

Visada rekomenduoju investuoti į fiksuoto židinio nuotolio objektyvą, nes juo galima fotografuoti patalpose prie natūralaus apšvietimo, o tai yra puikus būdas išmokti apie diafragmą ir išlaikymą. Labai kokybiškas ir nebrangus „Canon EF 50mm f/1.8 STM“ yra puikiai tinkantis eksperimentuoti fiksuoto židinio nuotolio objektyvas. Jo atitikmuo naudojantiems „Canon“ viso kadro veidrodinę sistemą būtų objektyvas „Canon RF 50mm F1.8 STM“.

Susiję gaminiai

  • Beveidrodiniai fotoaparatai

    EOS R5

    Pamirškite viską, ką iki šiol žinojote apie beveidrodinius fotoaparatus. Bekompromisis fotoaparato EOS R5 veikimas iš esmės pakeis tai, kaip fotografuojate ir kuriate filmus.
  • DSLR skirti objektyvai

    EF 50mm f/1.8 STM

    STM objektyvas už prieinamą kainą su sparčiai veikiančia f/1.8 diafragma bendro pobūdžio, portretinėms nuotraukoms ir fotografavimui prietemoje.
  • Standartinis objektyvas

    RF 50mm F1.8 STM

    Kompaktiškas, tylus ir lengvas 50mm RF fiksuoto židinio nuotolio objektyvas su plačia f/1.8 diafragma tobulai tinka jūsų kūrybinei vizijai atskleisti.
  • Susiję straipsniai

  • ŠEIMOS FOTOGRAFIJOS

    11 patarimų šeimos fotografijoms

    Atraskite patarimų ir gudrybių, kaip gauti puikias šeimos nuotraukas, su „Canon“ ambasadore Helen Bartlett.

  • KŪRYBIŠKAS SPAUSDINIMAS

    Geriausi spaudinių demonstravimo patarimai

    Sužinokite, kaip pasinaudojant nuostabiais galerijos stiliaus šeimos nuotraukų spaudiniais pakeisti namus.

  • KŪDIKIŲ FOTOGRAFIJA

    Kūdikių fotografijos patarimai

    Paverskite kūdikių fotografiją smagia veikla ir gaukite puikių rezultatų.

  • ŠEIMOS FOTOGRAFIJOS

    Fotografuokite gražesnius portretus

    5 smagūs šeimos fotografijos iššūkiai su tinklaraštininke Katja Gaskell.