KELIONIŲ FOTOGRAFIJA

48 valandos Sevilijoje su „EOS R10“

Nuo maisto iki flamenko – pamatykite, kaip fotografė Diana Millos užfiksavo Ispanijos miesto dvasią fotoaparatu „Canon EOS R10“.
Vasarišką suknelę ir skrybėlę nuo saulės dėvinti moteris laiko pakėlusi prie veido fotoaparatą „Canon EOS R10“, kad galėtų pažvelgti pro vaizdo ieškiklį priešais detalios ispaniškos architektūros statinį.

Jei norite išvysti populiarų kurortą kitomis akimis, kelionių turinio kūrėja Diana Millos pataria anksti nustatyti žadintuvą. „Man saulėtekis – pats geriausias metas tyrinėti ir fotografuoti“, – atskleidžia ji. „Dažniausiai aplinkui nebūna žmonių ir krinta nepaprastai švelni šviesa. Ryte viskas atrodo labiau stebuklinga.“

Diana užfiksavo saulėlydžius visame pasaulyje fotoaparatais „Canon EOS 80D“ (dabar jį pakeitė „Canon EOS 90D“) ir „Canon EOS 7D Mark II“. Jos nuotraukos platformoje „Instagram“ pritraukė daugiau nei 135 tūkst. stebėtojų, o pati Diana yra apkeliavusi daugybę įvairiausių kraštų – nuo tokių tolimų šalių kaip Indija, Meksika ir Vietnamas iki Europos miestų Rumunijoje, Gruzijoje ir Italijoje.

Neseniai atostogaujant gimtojoje Ispanijoje, prie Dianos prisijungė naujas kelionių palydovas – „Canon EOS R10“. „EOS R10“ yra vienas iš dviejų EOS R sistemos neveidrodinių fotoaparatų (kitas – „EOS R7“), kuriuose integruotas APS-C jutiklis „Canon“ atvėrė naujus horizontus. Dėl įspūdingos „EOS R10“ 24,2 MP raiškos, kompaktiško konstrukcijos (vos 429 g svorio) ir kūrybiškų fotografavimo bei filmavimo funkcijų, šis fotoaparatas puikiai tinka tyrinėtojams, norintiems pasakoti istorijas unikaliai ir pažangiai.

Diana pasiėmė „EOS R10“ į 48 valandų kelionę po Seviliją, kad užfiksuotų Andalūzijos sostinės scenas. Architektūros fotografija yra viena iš Dianos specialybių, todėl ji aplankė keletą garsiausių miesto įžymybių, tarp kurių – Plaza de España, Giralda (Sevilijos katedros bokštas) ir Metropol Parasol – vienas didžiausių medinių statinių pasaulyje.

„Canon“ EOS R10 padėtas ant dažytos keraminio pagrindo.

„Kiekvieną rytą keldavausi dar saulei nepatekėjus, kad pasinaudočiau visomis nuostabios šviesos galimybėmis“, – atskleidžia Diana. „Nors buvo vasaris, atrodė lyg būtų vasara. Sevilija yra labai ornamentiškas ir dailus miestas.

„EOS R10“ naudojau fotografuodama įvairias situacijas – nuo flamenko šokėjų iki upe plaukiančių irkluotojų. Be to, galėjau eksperimentuoti su fotoaparato automatinio fokusavimo, spartaus nepertraukiamo fotografavimo ir filmavimo parinktimis.“

Šioje kelionėje Diana ne tik pirmą kartą fotografavo Seviliją, bet ir išbandė neveidrodinį fotoaparatą. „Pereiti prie „EOS R10“ buvo išties paprasta“, – džiaugiasi ji. „Kai kurie mygtukai viršuje skyrėsi, tačiau naudotis buvo labai lengva.“

Diana kartu vežėsi ir du naujus RF-S kintamo židinio nuotolio objektyvus, skirtus „APS-C EOS R System“ fotoaparatams ir perteikiančius fantastiškos kokybės vaizdus. Mažas ir vos pastebimas „Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM“ pasižymi 18–45 mm židinio nuotoliu, tinkančiu įvairiausiems kelionių scenarijams, tuo tarpu „RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“ puikiai fotografuoja stambiu planu ir pažymi teleobjektyvams būdinga aprėptimi ir plačiu priartinimo diapazonu su 18–150 mm židinio nuotoliu. Be to, abiejuose objektyvuose veikia vaizdo stabilizavimas.

Dramai ir veiksmui tinkanti raiška ir greitis

Geltona suknele vilkinti moteris stovi po puošniu arkiniu įėjimu priešais ilgą, siaurą balą, kurioje matyti jos atspindys.

Architektūra yra viena mėgstamiausių Dianos fotografijų temų. „Ji yra tarsi pasakojimas apie vietą“, – paaiškina fotografė. „Visada stengiuosi ieškoti spalvingų vietų arba tokių, kuriose daug smulkių detalių.“ Nufotografuota fotoaparatu „Canon EOS R10“ su objektyvu „Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“, nustatymai: 35 mm, 1/2000 sek., f/5.6 ir ISO12800.

Geltona suknele vilkinti moteris žingsniuoja palmių supamu taku, kurio fone matyti akmeninis bokštas.

Dianai labiau patinka dirbti su sparčiai fotografuojančiais fotoaparatais. „Man patinka fotografuoti sparčiai ir nepertraukiamai, kad vėliau galėčiau rinktis iš daugiau nuotraukų“, – paaiškina ji. „EOS R10“ gali fotografuoti iki 23 k./s. sparta naudojant elektroninį užraktą ir 15 k./s. sparta – mechaninį 1 . Nufotografuota fotoaparatu „Canon EOS R10“ su objektyvu „Canon RF 18-45mm F4.5-6.3 IS STM“, nustatymai: 18 mm, 1/1000 sek., f/5,6 ir ISO100.

Pirmoji Dianos kelionės stotelė buvo Plaza de España – įžymus pastatas, kuriame dera keli architektūros stiliai. „Jame atsiskleidžia Ispanijoje paplitusio arabų paveldo įtaka ir iberų architektūra“, – paaiškina Diana. „Tie, kurie stebi mane socialiniuose tinkluose, žino, kad dažniausiai plačiu kampu fotografuoju save, stovinčią priešais pastatą, todėl prie „EOS R10“ pritvirtinau objektyvą „RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM“. Jį vėliau pakeičiau „RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“, nes norėjau iš arti nufotografuoti aikštės plyteles.“

Paskui Diana nukreipė dėmesį į dramatiškas flamenko šokėjas ir jų judesius. Šioje situacijoje ji pasinaudojo pažangiu „EOS R10“ automatiniu fokusavimu, pasitelkdama akių aptikimo AF, kad galėtų tiksliai sekti žmones, bei sparčiu 15 kadrų per sekundę (k./s.) nepertraukiamo fotografavimo greičiu naudodama fotoaparato mechaninį užraktą1.

Du flamenko šokėjai tradiciniais drabužiais pozuoja kieme, iškėlę rankas.

„Nors šokėjos nuolat sukosi ratu ir keitė padėtį, fotoaparatas jas fokusavo visą laiką, net ir greitai fotografuojant kadrų serijas, kas buvo išties įspūdinga“, – džiaugiasi Diana. „Kai kuriems kadrams rinkdavausi gana nedidelį užrakto greitį, dėl kurio merginų suknelių kraštai šiek tiek susiliedavo. Taip galėjau geriau perteikti šokio judesius. Man patinka, kad fotoaparatas nuolat fokusuoja vaizdą ir kad nuotraukos yra tokios ryškios.“

Diana sako, kad elektroninis vaizdo ieškiklis (EVF) buvo didelis pranašumas stengiantis įrodyti, kad jos daromos nuotraukos tikrai ryškios. „Vaizdo ieškiklyje matosi, kaip veikia veido ir akių aptikimo funkcijos, kas yra labai naudinga, nes supranti, kurios vietos fokusuojamos.“

EVF taip pat naudingas fotografuojant giedromis, saulėtomis dienomis, nes jame galima patikrinti ekspoziciją ir atlikti keitimus dar prieš paspaudžiant užrakto mygtuką. Matyti, kaip veikia fotoaparato nuostatos, ypač naudinga mažiau patyrusiems fotografams, nes tai jiems padeda fotografuoti intuityviau.

Dieviškai detalios maisto nuotraukos stambiu planu

Salotų dubenėlis, pilnas tarkuotų morkų, virtų kiaušinių ketvirčių, raudonojo gūžinio kopūsto griežinėlių, grybų ir saldžiųjų kukurūzų.

Diana išbandė „EOS R10“ integruotas fokusavimo diapazono gylio komponavimo funkcijas, dėl kurių galėjo daryti maisto nuotraukas iš taip arti ir ryškiai sufokusuoti didesnę objekto dalį. Programėlė „Canon Photo Companion“ yra naudinga priemonė pirmąkart išbandant naują fotoaparatą, nes joje paaiškinama, kaip naudotis visomis funkcijomis ir mygtukais. Nufotografuota fotoaparatu „Canon EOS R10“ su objektyvu „Canon RF 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“, nustatymai: 35 mm, 1/2000 sek., f/5 ir ISO1600.

Braškė stambiu planu.

„Nufotografavau uogą nustačiusi „Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“ centrinio fokusavimo makrofunkciją“, – paaiškina Diana. „Išties šaunu, kad pavyko taip priartėti ir užfiksuoti visas tekstūras“, – džiaugiasi fotografė. Nufotografuota fotoaparatu „Canon EOS R10“ su objektyvu „Canon RF 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“, nustatymai: 35 mm, 1/200 sek., f/10 ir ISO400.

Be išskirtinės architektūros, Dianos kelionių dienoraščiuose svarbią vietą užima vietos virtuvė. „Dievinu dirbti su spalvomis, be to, mano lankomų vietų spalvos dažnai būna susijusios su maistu“, – sako ji. „Maistas yra kultūros dalis, todėl jis svarbus norint įamžinti vietos dvasią.“

Fotografuodama tapų baro ir vietinio turgaus maistą stambiu planu, Diana naudojo „EOS R10“. „Norėjau nufotografuoti spalvingus ingredientus ir tekstūras, – paaiškina ji, – todėl pasinaudojau „RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“ centrinio fokusavimo makrofunkcija.“

Eksperimentuodama su rankiniu fokusavimu ir „makro“, Diana dar labiau priartėjo prie objektų – naudojant 35 mm židinio nuotolį, gaunamas maksimalus 0,59 k. priartinimas, todėl jai pavyko užfiksuoti kiekvieną detalę.

Diana taip pat išbandė fotoaparato fokusavimo diapazono gylio komponavimo funkcijas. „Nieko panašaus nesu naudojusi, todėl buvo šaunu vienu mygtuko paspaudimu padaryti kadrų seriją ir po to pamatyti, kaip jos tampa viena nuotrauka, kurioje viskas sufokusuota. Fotoaparate taip pat buvo išsaugotos visos atskiros nuotraukos, kuriose matėsi skirtingai sufokusuotos kadro dalys. Ši funkcija man labai patiko.“

Panoraminiai miesto vaizdai ir įdomūs rakursai

Panoraminis Sevilijos horizonto vaizdas.

Fotografuodama Sevilijos horizonto vaizdą, Diana naudojo „Canon EOS R10“ panoraminio fotografavimo režimą, kuris sujungia kadrų seriją, užfiksuotą sukiojant fotoaparatą vertikaliai arba horizontaliai. Nufotografuota fotoaparatu „Canon EOS R10“ su objektyvu „Canon RF 18-45mm F4.5-6.3 IS STM“, nustatymai: 45 mm, 1/500 sek., f/7,1 ir ISO100.

Antrą viešnagės dieną Diana susiruošė aplankyti statinį Metropol Parasol, dar vadinamą „Įsikūnijimo grybais“. „Ten atsiveria nuostabūs Sevilijos vaizdai, todėl galite nufotografuoti visus tolumoje matomus stogus ir pastatus“, – atskleidžia fotografė. Šiuolaikiškas medinis statinys – tikras kontrastas tradicinei architektūrai, todėl Diana žinojo, kad jį aplankiusi padarys įdomių nuotraukų.

Laisva geltona suknele vilkinti moteris pritūpusi reguliuoja „Canon EOS R10“ padėtį ant mažo trikojo stovo.

„EOS R10“ galima valdyti nuotoliniu būdu išmaniajame telefone naudojant programėlę „Canon Camera Connect“ arba pasitelkus „Canon BR-E1“ belaidį nuotolinį valdiklį.

Geltona suknele vilkinti moteris pozuoja vingiuojančioje alėjoje.

Diana dažnai užsuka į socialinius tinklus pasisemti įkvėpimo kelionių fotografijoms, tačiau ji visada stengiasi ieškoti dar neišbandytų kūrybiškų rakursų. „Mano mėgstamiausias fotografavimo būdas – lankyti atsitiktines vietas ir įsitikinti, ar ten verta fotografuoti“, – pasakoja ji. Nufotografuota fotoaparatu „Canon EOS R10“ su objektyvu „Canon RF 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“, nustatymai: 18 mm, 1/500 sek., f/5,6 ir ISO100.

Norėdama atsidurti kadre, Diana paprastai naudoja nedidelį trikojį stovą, ant kurio tvirtina fotoaparatą. Į šią kelionę ji pasiėmė itin patogų „Canon Tripod Grip HG-100TBR“. „Jis trumpas, todėl „EOS R10“ buvo gana arti žemės, bet dėl pakreipiamo jutiklinio ekrano galėjau matyti vaizdą gana lengvai, visai kaip naudodama savo „EOS 80D“, – pasakoja fotografė.

Hibridinių aparatų filmavimo galimybės

Fotoaparato „Canon EOS R10“ galinė dalis, kurioje matyti filmavimo parinktys.

„EOS R10“ turi parinktį „Movie Digital IS“, kurią galima įjungti norint stabilizuoti vaizdą, kai filmuojama einant arba laikant fotoaparatą ranka.

Geriausi kelioniniai fotoaparatai turi būti funkcionalūs ir pasižymėti hibridinėmis savybėmis – „EOS R10“ ir čia nėra išimtis. Galingomis filmavimo funkcijomis galintis pasigirti fotoaparatas įrašo ilgesnį nei įprastos 30 minučių trukmės vaizdą, todėl jums pavyks užfiksuoti ryškius 4K vaizdus 60 k./s. arba 30 k./s. sparta su pertekline 6K įrašų diskretizacija ir aukštos kokybės „Full HD“. Dėl išvardytų priežasčių šis fotoaparatas yra vienas geriausių fotoaparatų vaizdo tinklaraščių kūrimui „Canon“ asortimente.

4K UHD vaizdo įrašymas 60 arba 50 k./s. sparta puikiai tinka filmuojant veiksmo filmukus, kai reikia ryškumo, todėl šios filmavimo galimybės buvo ypač naudingos Dianai, įrašinėjusiai upe plaukiančius irkluotojus. Nustačius didesnę spartą, vaizdas apkarpomas2 – tai gali būti pranašumas filmuojant nutolusius objektus, kai norisi, kad kadre jie atrodytų didesni.

Įrašyti didelio kadrų dažnio vaizdo įrašus galėsite fotoaparate „EOS R10“ pasirinkę „Full HD“ vaizdo įrašymą. Tada galėsite filmuoti ypač sklandžius sulėtintus vaizdo įrašus 120 arba 100 k./s. sparta. „Filmuodama vieną įrašą, sekiau irkluotojams iš paskos. Man pavyko užfiksuoti ir ančių šeimyną“, – dalijasi įspūdžiais Diana. „Labai įdomu peržiūrėti šiuos vaizdus sulėtintai.“

„Canon EOS R10“ sukurtas taip, kad turinio kūrėjai galėtų dar laisviau tyrinėti pasaulį naujai ir kūrybiškai fiksuodami vaizdus – nuo nuostabios istorinės architektūros ir besisukančių flamenko šokėjų iki spalvingo maisto stambiu planu. Jame rasite visus pranašumus, kuriais pasižymi „Canon“ EOS R sistemos fotoaparatai, tačiau kartu jo valdymas bus gerai pažįstamas vaizdo tinklaraščių kūrėjams ir tokiems tinklaraštininkams kaip Diana, kurie įpratę dirbti su DSLR fotoaparatais ir nori kompaktiško bei spartaus įrenginio už prieinamą kainą. „Būtent šios fotoaparato savybės man patinka labiausiai“, – priduria Diana. „Jis mažas ir lengvas, tačiau kartu labai galingas.“

Autorius: Marcus Hawkins

  1. Nepertraukiamo fotografavimo sparta gali skirtis priklausomai nuo įvairių sąlygų. Daugiau informacijos rasite specifikacijose.
  2. Filmuojant 4K 60 k./s. režimu, vaizdas apkarpomas iki 64 % horizontaliosios srities.

Susiję gaminiai

Susiję straipsniai

  • KELIONINIAI

    Tobulas palydovas kelionėse

    Profesionalaus fotografo Martino Bissig kelionė į Šri Lanką su EOS R10.

  • KELIONIŲ FOTOGRAFIJA

    10 kelionių fotografijos patarimų

    Fotografė ir tinklaraštininkė Diana Millos dalijasi patarimais kaip užfiksuoti nepakartojamas kelionių fotografijas.

  • KELIONIŲ FOTOGRAFIJA

    Geriausi fotoaparatai ir objektyvai kelionėms

    Nesvarbu, ar tyrinėjate miesto gatves, ar atokią kaimo vietovę, ar netgi skrendate į kitą pasaulio pusę, keliauti reikia lengvai. Čia rasite geriausią „Canon“ įrangą savo patirtimis įamžinti už priimtiną kainą.

  • FOTOGRAFIJA

    EOS R50 ir EOS R10

    Palyginame pagrindines dviejų EOS R sistemos APS-C fotoaparatų funkcijas ir konstrukciją.